Subsidies voor isolatie

Een goede isolatie van je woning vermindert je energieverbruik en is dus niet alleen voordelig voor jouw comfort en bankrekening, maar ook voor het milieu. Daarom engageren nationale en regionale overheden zich om isoleren aantrekkelijker te maken met subsidies. Zowel particulieren als bedrijven kunnen gebruik maken van deze regeling. De procedures en voorwaarden zijn uiteenlopend en kunnen bijzonder ingewikkeld zijn. Informeer je dus steeds via erkende informatiekanalen van de instelling die de subsidie aanbiedt.

Waarom is isolatie beter voor het milieu?

Een goede isolatie zorgt ervoor dat er minder warmte kan ontsnappen langs muren, ramen, vloeren en daken. Hierdoor kan je de binnentemperatuur van een gebouw op peil houden met minder energieverbruik. Bovendien help je zo mee aan een algemene verlaging van de schadelijke CO₂-uitstoot.

Steun voor de isolatie van een woonhuis

Concreet kunnen particulieren voornamelijk steun bekomen in de vorm van belastingsvoordelen en tegemoetkoming in de kosten voor de plaatsing van isolatie of dubbele beglazing. Subsidies voor isolerende beglazing worden voornamelijk uitgekeerd in de vorm van waardebonnen die je kan gebruiken voor de betaling van de installatie. Deze voordelen gelden alleen bij een bepaald minimum aan isolatiemateriaal en aan kosten voor arbeidsloon binnen de totale kostprijs.

Informeer je grondig over de procedure voor jouw regio en de voorwaarden die van toepassing zijn op jouw bouw- of renovatieproject. Ga ook eens na of je energieleverancier bijkomende premies aanbiedt. Wees steeds waakzaam voor verouderde informatie en beperk je tot betrouwbare informatiebronnen.

Steun voor de isolatie van bedrijfsgebouwen

De subsidieregeling is ingewikkelder voor bedrijven dan voor particulieren en komt vaak neer op een recuperatie van een deel van de investeringskosten. Voor advies kan je terecht bij de stichting Senternovem.