Striemen

Het onderhuids bindweefsel wordt door de snelle groei van dat lichaamsdeel uit elkaar getrokken en zo zullen er scheuren ontstaan op de huid. Onderhuids wordt het bindweefsel door te grote spanning, die veroorzaakt wordt door de snelle groei, verscheurd. Dit is niet meteen pijnlijk, maar het leidt wel tot strepen.

Hoe zien striemen eruit?

Deze strepen zijn eerst paars-rood, maar na enkele jaren zullen ze langzaam overgaan van rood tot beige en uiteindelijk ivoorkleurig. Het zal dus een blijvend wit litteken veroorzaken. De strepen zijn wat zigzaggend maar zullen over het algemeen wel parallel aan elkaar lopen. De striemen zijn dus een soort verzonken littekens waarvan de lengte soms kan oplopen tot 20 centimeter.

Bij wie en waar komen striemen voor?

De striemen kunnen op elk lichaamsdeel ontstaan dat een snelle groei doormaakt. Hierdoor zal het risico groter zijn bij jongere mensen, omdat de huid dan nog relatief jong is. Ook zijn er een paar risicogroepen waar striemen vaker zullen voorkomen. Meestal ontstaan striemen op de buik of de borsten van vrouwen tijdens een zwangerschap. Dit is dan ook het bekendste voorbeeld van striemen.

Maar striemen komen vaak ook bij pubers voor op de dijen, de billen of de borsten als deze sneller groeien. Bij pubers kunnen deze plaatsen door de normale lichaamsgroei plots fors groeien, waardoor er dus striemen voorkomen. De huid kan dan immers de groei niet meer bijhouden en op die manier ontstaan er striemen. Mensen die met overgewicht kampen, hebben vaak last van striemen op de dijen, de buik, de binnenzijde van de bovenbenen en de bovenarmen.

Behalve bij zwangere vrouwen komen striemen ook vaak voor bij bodybuilders. Hier zullen de striemen echter niet door het vet of door de grootte van de buik door de baby worden veroorzaakt, maar door de snelle groei van het spierweefsel.

Striemen zijn onschuldig, maar ze zullen toch bij de meeste mensen een cosmetisch bezwaar opleveren.

Lees meer over: borsten , buik , dijen , huid , striemen , vrouwen , zwanger , zwangerschap