Slokdarmkanker voorkomen

Het is niet mogelijk om alle vormen van slokdarmkanker te voorkomen, maar de volgende veranderingen in levensstijl kunnen het risico aanzienlijk verminderen:

Stop met roken

Dit kan misschien wel de belangrijkste maatregel zijn als je slokdarmkanker wilt voorkomen. Sigarettenrook bevat carcinogenen die het DNA kunnen beschadigen dat de groei van de cellen regelt. Roken is ook een belangrijke oorzaak van brandend maagzuur.

Beperk je alcoholconsumptie

Veel plaveiselcelcarcinomen en adenocarcinomen zijn het gevolg van zware en langdurige alcoholconsumptie. Je alcoholgebruik matigen kan het risico op slokdarmkanker aanzienlijk verminderen.

Volg een gezond dieet

Meer fruit en groenten eten helpt slokdarmkanker te voorkomen. Kies ook volkorenproducten in plaats vang geraffineerde graanproducten . Eet niet te veel rood vlees.

Behoud een gezond gewicht

Te veel overgewicht meetorsen vergroot het risico op slokdarmkanker, maar ook het risico op andere gezondheidsproblemen als diabetes, hartziekten en beroertes. Een traag maar gestaag gewichtsverlies van 1 à 2 kilo per week is de meest veilige manier om af te vallen en je gewicht te behouden.