Slaapapneu

Als je aan slaapapneu lijdt, stop je tijdens je slaap regelmatig met ademen. Die ademstilstanden duren minstens tien seconden, maar kunnen oplopen tot 1 à 2 minuten. Daardoor wordt je slaap verstoord.

Het overgrote merendeel van de patiënten met slaapapneu zijn mannen, ongeveer 90%. Het gaat meestal over mannen van middelbare leeftijd met overgewicht, maar eigenlijk kan iedereen slaapapneu krijgen, ook jonge mensen met een normaal gewicht.

Symptomen slaapapneu

Oorzaken slaapapneu

Er bestaan twee soorten slaapapneu, die ieder een andere oorzaak kennen.

Obstructief slaapapneu is het gevolg van een vernauwing van de keelholte. Dit wordt vaak veroorzaakt door overgewicht.

Centrale slaapapneu wordt veroorzaakt door een neurologische afwijking. De hersenen kunnen dan geen prikkels meer doorsturen naar de ademhalingsspieren.

De grootste risicofactor voor slaapapneu is zwaarlijvigheid. Maar ook andere factoren zoals het gebruik van alcohol of medicijnen als slaapmiddelen spelen vaak een rol.

Behandeling

De behandeling van slaapapneu heeft als doel de luchtwegen open te houden om zo te voorkomen dat de ademhaling van de patiënt tijdens de slaap niet onderbroken wordt.

Een aantal aanpassingen in de levensstijl kunnen de slaapapneu vaak al verbeteren. Bij mensen met overgewicht zal gewichtsverlies vaak een positieve invloed hebben op de slaapapneu.

Een veelgebruikte behandeling voor slaapapneu  is een neusmasker. Dit wordt ook wel NCPAP-therapie genoemd. Milde slaapapneu kan vaak verholpen worden met een mondmaskertje. Soms kan de patiënt ook baat hebben bij een kleine operatieve ingreep.

Slaapapneu voorkomen

  • Gebruik geen alcohol of medicijnen zoals slaapmiddelen voor het slapengaan
  • Let op je voeding, beweeg en houd je gewicht in evenwicht
  • Slaap op je zij
  • Plaats eventueel het hoofduiteinde van je bed op een verhoog of gebruik een orthopedisch kussen
  • Behandel ademhalingsproblemen (verstopte neus) meteen