Rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen verschilt. Afhankelijk van twee factoren kan het rendement groter of kleiner zijn:

  • Het klimaat: op plaatsen waar de zon meer schijnt rendeert een zonnepaneel uiteraard meer dan op regenachtige plaatsen. Het zuiden van Europa scoort dus beter dan het natte Noord-Europa.
  • Hoe de zonnepanelen opgesteld zijn ten opzichte van de zon: vooral de hellingshoek is belangrijk. Zonnepanelen renderen het meest als de hellingshoek tussen de 36° en 41° is.

Hoe plaats je zonnepanelen op platte daken?

Zonnepanelen kan je ook plaatsen op platte daken. De zonnepanelen mogen niet in de schaduw staan, dus wordt er meestal een afstand van 2 meter tussen twee rijen zonnepanelen voorzien. Dit zorgt ervoor dat de totale oppervlakte dat gebruikt wordt door zonnepanelen mogelijks groter is dan bij hellende daken.

Op platte daken is de hellingshoek meestal 35°. Dit is het meest effectief, en zelfs effectiever dan bij schuine daken. Daar moet immers gebruik gemaakt worden van de helling van het dak, wat soms niet de meest effectieve hellingsgraad is.

Wat is het vermogen van een zonnepaneel?

Het vermogen dat een zonnepanelen kan opleveren drukt men uit in Wattpiek. In België schijnt de zon minder dan in Zuid-Europese landen, hier wordt slechts 85% van het rendement van de zonnepanelen behaald. Een zonnepaneel van 1000 Wattpiek zal dus 850 Wattpiek per jaar produceren. Dit is in de meest ideale situatie. In feit ligt het rendement van zonnepanelen echter vaak lager.

Het maximaal aantal Wattpiek dat behaald kan worden per zonnepaneel wordt elk jaar beter. Vorig jaar werd maximaal 200 Wattpiek uit één paneel gehaald, dit jaar is dat al 250 Wattpiek.