Reisziekte voorkomen

Reisziekte is geen ernstig probleem, maar wel vervelend als je onderweg bent. Naast verschillende vormen van medicatie bestaan er echter ook enkele tips waarmee je de “ziekte” kan voorkomen of alleszins beperken. Je moet weten dat reisziekte niet echt een ziekte is, maar eerder wordt veroorzaakt door het samenkomen van tegenstrijdige informatie in je hersenen. Wanneer je in een auto zit, stellen je ogen vast dat je beweegt. Maar volgens je evenwichtssysteem zit je stil...deze tegenstrijdige informatie creëert een conflict in je hersenen, dat leidt tot de misselijkheid die we kennen als reisziekte. Hieronder vertellen we je wat je kan doen om reisziekte te voorkomen.

Voor het reizen

Om misselijkheid te voorkomen of te beperken, kan je best je maag ontzien wanneer je reist. De dag voor je reis kan je dus best te zwaar, te pikant, te zout en te vettig eten vermijden. Wees ook zuinig met alcohol en vloeistoffen zoals melkproducten, waardoor je je erg vol voelt.

Indien je medicatie tegen reisziekte neemt, zoals Touristil of de generische variant cinnarizine, dan dien je deze medicatie voor het reizen in te nemen, anders zal het niet werken. Deze geneesmiddelen verzwakken de signalen die je evenwichtssysteem naar je hersenen stuurt en helpen zo misselijkheid door reizen te voorkomen.

Tijdens het reizen

Ook tijdens het reizen vermijd je best sterke geuren, zoals eetgeuren. Probeer er ook voor te zorgen dat er in je aanwezigheid niet gerookt wordt. In de trein kan je best niet met je rug tegen de reisrichting zitten. In een auto zit je best vooraan. Zoek de zitplaats die het minst onderhevig is aan beweging of schommelingen. In een vliegtuig zijn dit de zitplaatsen in het midden, aan de vleugels. Op een schip zit je best in de lagere cabines, in het midden van het vaartuig. Mensen die snel reisziek worden, lezen best niet terwijl zij reizen. Het beste wat je kan doen, is naar buiten kijken en je blik op de horizon of een willekeurig punt fixeren. Ten slotte is ook een goede verluchting erg belangrijk: zorg ervoor dat er genoeg frisse lucht toegevoerd wordt, via ventilatie of airconditioning.

Lees meer over: misselijkheid , reisziek , reisziekte