Reisziekte behandelen

Reisziekte wordt veroorzaakt door een communicatieprobleem tussen je evenwichtsorgaan en je zintuigen. Je evenwichtsorgaan is een geheel van zenuwen, vloeistoffen en kanalen in je oorholte. Je zintuigen vertellen je hersenen dat je aan het bewegen bent, terwijl je evenwichtssysteem zegt dat je stilzit. Deze tegenstrijdige informatie in de hersenen leidt tot misselijkheid en de andere symptomen die we kennen als reisziekte. Maar hoe behandel je deze reisziekte best?

Medicatie

Het meest gekende geneesmiddel tegen reisziekte is Touristil. Naast dit merk is er ook gelijkaardige maar generische medicatie te verkrijgen, onder de stofnaam cinnarizine. Generische geneesmiddelen zijn goedkoper en hebben hetzelfde effect. Deze middelen helpen tegen misselijkheid en braakneigingen die veroorzaakt worden door reisziekte. De medicatie verzwakt de signalen die je evenwichtsorgaan naar je hersenen stuurt. Daardoor zijn je hersenen minder in de war en verzwakken ook de symptomen van misselijkheid. Andere geneesmiddelen met gelijkaardige effecten zijn Scopolamine en hyoscine. Al deze medicatie is zonder voorschrift te verkrijgen bij je apotheker.

De medicatie werkt pas wanneer zij genomen wordt voor je begint te reizen. De geneesmiddelen worden meestal verkocht in de vorm van pilletjes, die je al dan niet met water moet innemen. Voor lange reizen bestaan er ook plakkers, die je om de drie dagen op je huid kan plakken. Hyoscine heeft wel enkele neveneffecten, zoals een droge mond, slaperigheid en wazig zicht. Rekening houdend met deze neveneffecten, mag je nooit hyoscine nemen wanneer je van plan bent een deel van de reis zelf met de auto te rijden.

Andere remedies

Er wordt soms gesuggereerd dat het nemen van gembersupplementen de symptomen van reisziekte helpt voorkomen. De studies die dit onderzocht hebben, leverden echter tegenstrijdige bevindingen op. Gembersupplementen doen geen kwaad, maar het is niet bewezen dat zij daadwerkelijk helpen tegen reisziekte.

Anderen beweren dan weer dat acupressuur tegen reisziekte zou helpen. Het gaat hier om een band (“Sea-band” genaamd), die druk op je polsen uitoefent. Ook hier geldt dat er voorlopig geen medisch bewijs is dat de effectiviteit van deze remedie kan staven. Het onderzoek naar acupressuur is momenteel aan de gang en zal in de nabije toekomst duidelijkheid moeten scheppen.