Reisziekte

Veel mensen worden misselijk in auto’s, treinen, vliegtuigen en boten. Dit wordt “reisziekte” genoemd. Je voelt je dan slecht, maar eigenlijk ben je helemaal niet ziek. Het gaat gewoon om een normale reactie van je lichaam op beweging. Hieronder vertellen we je meer over reisziekte.

Oorzaken reisziekte

Reisziekte onstaat wanneer je lichaam, je oren en je ogen tegenstrijdige signalen naar je hersenen sturen. In een schip bijvoorbeeld, of in een gesloten treinwagon, kunnen je oren beweging horen, terwijl je ogen deze beweging niet zien. Omgekeerd kan het ook gebeuren dat je ogen beweging waarnemen, terwijl je andere zintuigen niets opvangen. Door dit conflict word je misselijk. Voor mensen die veel last hebben van reisziekte, volstaat soms alleen het idee van reizen om misselijk te worden.

Symptomen reisziekte

Het voornaamste symptoom van reisziekte is misselijkheid. Verder kan je erg bleek worden en last krijgen van duizeligheid en hoofdpijn. Het kan ook gebeuren dat je plots veel meer speeksel aanmaakt en braakneigingen krijgt. Andere veel voorkomende symptomen zijn vermoeidheid en angstzweet.

Risicofactoren reisziekte

De voornaamste en meest logische risicofactor is: beweging. Reisziekte komt ook vaker voor in voertuigen met slechte ventilatie. Je krijgt er ook sneller last van wanneer je op de achterbank van een auto zit of op plaatsen waar je niet uit een raam kan kijken. Jonge kinderen worden sneller reisziek dan volwassenen. Mensen die lijden aan angstaanvallen of snel misselijk worden, worden ook sneller reisziek.

Wat kan ik doen tegen reisziekte

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om reisziekte te voorkomen of beperken. Zo houd je best je ogen op de horizon gericht. Lezen maakt alles erger, omdat je ogen dan de beweging niet kunnen waarnemen. Probeer ook van voor in de auto te zitten en zorg ervoor dat er niet gerookt wordt in het voertuig. Verder kan je best je hoofd tegen de leuning laten rusten en de ventilatie of airconditioning in jouw richting draaien. Mensen die snel ziek worden op een vliegtuig, kunnen de avond tevoren best alcohol en vettig eten vermijden, om hun maag te ontzien. Je vermijdt ook best zoutige snacks en zuivel.

Lees meer over: auto , misselijk , misselijkheid , reisziek , reisziekte