Rauwe voedseldieet

Zoals de naam al doet vermoeden, proberen aanhangers hiervan planten in hun meest natuurlijke staat, dus onbewerkt en rauw, te eten. Vergis je niet, want dat is niet zo gemakkelijk als het lijkt.

Niet om af te vallen

Eerst en vooral willen we benadrukken dat het rauwe voedseldieet in principe geen echt dieet is maar eerder een manier van leven. Je kiest dat plan dus niet specifiek om gewicht te verliezen.

Idee

De hele idee achter deze levenswijze is dat als je groenten kookt, ze hun enzymen en vitaminen verliezen waardoor ze minder waardevol voor ons zijn. Toch kun je ook koken, weliswaar op een andere manier. Aanhangers gebruiken een dehydrator die ook met warmte werkt, maar waarbij de temperatuur gemiddeld tussen de 45° en 47°C ligt.

Moeilijk?

Wat is hier zo moeilijk aan, vraag je je af. Wel, eerst en vooral zijn cafeïne, alcohol en geraffineerde suikers uit den boze. Omdat het vooral om onbewerkte planten gaat, eet je vooral groenten en fruit, onder andere spruiten, bonen, noten en zeewier. Daarnaast eten de meeste aanhangers geen dierlijke producten; dus geen vlees, vis, eieren, kaas….

Verdeelde meningen

De opinies over het rauwe voedseldieet zijn op z’n minst verdeeld te noemen. Voorstanders van deze levenswijze menen dat je hierdoor een lagere cholesterol krijgt en dat je blaaskanker kunt voorkomen. Toch bewijzen studies dat aanhangers van deze manier van leven een tekort aan B12 hadden omdat je die enkel en alleen in levende organismen –dierlijke producten- terugvindt. Bovendien tonen studies aan dat het vitamine A niveau heel hoog was terwijl onder andere het plasma lycopene niveau laag lag. Dat laatste speelt een rol in het voorkomen van ziektes. Tot slot is nog vastgesteld dat rauwe voedseleters slank zijn maar dat ze goede botten hebben.

Deze levenswijze bevat veel voedingsstoffen terwijl het ook weinig vetten en suikers bevat. Je dient wel goed op te letten dat je voldoende ijzer, zink, omega 3 en B12 opneemt. Want die voedingsstoffen komen voornamelijk in dierlijke producten voor. IJzer kun je ook wel uit tofu of cashewnoten halen. Om je omega 3 op peil te houden, kun je bijvoorbeeld een supplement innemen. Als je ook helemaal geen melkproducten eet, moet je zeker je vitamine D niveau in het oog houden.

Keuze

Of je ook een aanhanger van deze levenswijze wil worden, is jouw eigen keuze. Informeer je wel over het volledige plan voor je er zelf aan begint. Win informatie in via het internet of via erkende diëtisten.