Quorn

Quorn is eigenlijk de merknaam van een vleesvervanger die vervaardigd wordt uit de schimmel Fusarium venenatum. Het product is afkomstig uit Groot-Brittannië. Het is wereldwijd een erg populaire vleesvervanger.

Bereiding

Quorn heeft als belangrijkste bestanddeel mycoproteïne. Dat is een schimmeleiwit, bereid op basis van een plant uit de familie van de paddenstoelen. Dat schimmeleiwit ondergaat een gistingsproces. Daaruit komt een pasta voort die als basis dient voor de Quorn-bereidingen. Aan die paste worden ook nog zuiver eiwit, kruiden, vetstof of paneermeel toegevoegd voor de specifieke bereidingen.

Begin jaren ’60 waren wetenschappers van mening dat er een wereldwijd tekort zou komen aan eiwitten. Na jaren van onderzoek ontdekte men in Engeland het mycoproteïne, een organisme dat in de grond groeide. Na langdurige research slaagde men erin hier quorn uit te ontwikkelen.

Koken

Quorn kan je bakken, grillen, braden, enz. Eigenlijk bereid je het op dezelfde manier als vlees, alleen gaat het iets sneller. Qua structuur lijkt quorn van alle vleesvervangers het meest op vlees. Quorn is in de winkel in alle vormen verkrijgbaar: gehakt, worst, schnitzel, filet, enz.

Voordelen

  • Quorn bevat weinig verzadigde vetten en geen cholesterol.
  • Quorn bevat weinig calorieën, zeker in vergelijking met vleesproducten. Bovendien zijn ze erg verzadigend.