Prijs van zonnepanelen

Wie zonnepanelen wil plaatsen, moet zich bewust zijn van het feit dat dit een grote investering is. Bij het nemen van een beslissing om ze al dan niet te laten installeren, is het verstandig om vooraf een balans op te maken van de kosten en baten.

Welke factoren bepalen de prijs?

De prijs van de installatie van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Om te beginnen wordt de prijs bepaald van het aantal zonnepanelen dat je plaatst. Maar hoe meer je er plaatst, hoe hoger je rendement op de lange termijn natuurlijk. Dit hangt af van je budget. Het aantal kan echter ook bepaald worden door de grootte en de staat van je dak. De keuze voor het optimaal gebruikte dakoppervlak wordt ten slotte ook beïnvloed door je gemiddelde elektriciteitsverbruik. Bovendien wordt de prijs van zonnepanelen door de kwaliteit gestuurd. Ook hier geldt de regel: hoe beter de kwaliteit, hoe duurder de installatie. Houd echter wel rekening met de langere levensduur en het hogere rendement van kwalitatief betere zonnepanelen.

Hoe bereken je de meest voordelige prijs?

De meest overzichtelijke manier om de prijzen van zonnepanelen met elkaar te vergelijken en op basis van voornoemde factoren een juiste keuze te maken, is het berekenen van de prijs per wattpiek. Een wattpiek is het vermogen van een zonnepaneel onder standaard omstandigheden. Wil je meteen ook berekenen wat je gemiddelde opbrengst per jaar zal zijn, vermenigvuldig je dit cijfer met 0,89 (volgens een berekening van het gemiddeld aantal uren zon per jaar in België van het KMI).

Toch enkele cijfers…

Om toch een beeld te schetsen van wat het installeren van zonnepanelen je ongeveer zal kosten, is een gemiddelde prijs misschien nuttig: de prijs voor zonnepanelen die een gemiddeld gezin het jaar rond van elektriciteit voorziet, schommelt rond de € 24.000. Het duurt circa tien jaar om deze investering terug te verdienen. Het is dus aan jou om uit te maken of deze investering voor jou de moeite is.