Passief bouwen: het kostenplaatje

Passiefhuizen zitten in de lift. Vanuit ecologische standpunt is dit de meest verantwoorde keuze en het concept wordt door de overheid zeker gesteund. Maar ook uit economisch oogpunt is passief bouwen interessant. Het mag dan wel een hele investering zijn, mits de juiste omstandigheden worden de hoge bouwkosten zeker gecompenseerd. Hier kan je lezen waarom dit zo is: een beeld van de kosten en baten van passief bouwen.

Wat is een passiefhuis?

In een passiefhuis wordt getracht om zowel in de zomer als in de winter een goed binnenklimaat te behouden, zonder gebruik te maken van de traditionele verwarming. Zo’n huis wordt volgens een bepaalde standaard gebouwd: er wordt gemikt op enerzijds minimale warmteverliezen door een ver doorgedreven isolatie, een goede luchtdichting en een gecontroleerde ventilatie, en anderzijds maximale warmtewinsten door het optimaal benutten van passieve energie. 

De kosten

Hoge bouwkosten:

De bouwkosten worden de hoogte in gejaagd door het gebruiken van meer isolatie, het ventilatiesysteem, de driedubbele beglazing, enzoverder. Het is dus een hele investering: het prijskaartje van een passiefhuis ligt gemiddeld zo’n € 15.000 hoger dan een traditionele nieuwbouwwoning.

De nood aan vakmanschap:

Hoewel het aantal stijgt, zijn er in België nog niet zoveel bedrijven en vaklieden die zich specialiseren op passief bouwen. Daardoor stijgt de prijs voor expertise en vakkennis. Een goede begeleiding van de bouw is echter zeer belangrijk, dus val je hier bij voorkeur op terug. 

Hogere milieubelasting tijdens de bouw:

Er zijn meer materialen nodig bij het neerzetten van een passiefhuis, o.a. voor de isolatie. Het transport en de productie van dit materiaal zorgen voor een hogere milieubelasting. 

De baten

Lage energiekosten:

Door de lage warmteverliezen en de hoge warmtewinsten door het benutten van passieve energie, worden de energiekosten behoorlijk gedrukt. Het zonlicht, je lichaamswarmte en de warmtestraling van de huishoudapparaten zorgen voor warmte. Eventueel bijverwarmen gebeurt meestal door het verbranden van houtpallets, en deze zijn ook nog eens goedkoop.

Fiscale aftrek:

Passiefhuizen kan je van de belastingen aftrekken. Vanaf 2011 geldt gedurende tien jaar een fiscale aftrek van 850 euro per jaar.

Korting op onroerende voorheffing:

Wanneer je huis na 2006 gebouwd is, heb je in Vlaanderen naast een fiscale aftrek tevens recht op een korting van 40% op de onroerende voorheffing. Ook dit geldt gedurende tien jaar.

Hoge verkoopswaarde: 

Huizen met een laag energieverbruik zullen hoe langer hoe aantrekkelijker worden. Daarbij wordt het huis met zoveel expertise en zulke degelijke materialen gebouwd, dat een passiefhuis kwalitatief vaak beter is dan een traditionele woning met dezelfde ouderdom.