Oorzaken van zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem is een infectie die voorkomt aan de nagels en/of tussen de tenen van de voet. Het is geen eczeem, maar een voetschimmel. Zwemmerseczeem herken je aan de huid, die wit, schilfering, week en soms rood wordt. Ook zijn er blaasjes op de huid, die veranderen in droge vlekjes of korstjes. Zwemmerseczeem aan de nagels herken je door het vergelen en brokkelig worden van die nagels. Ook jeuk is een symptoom van zwemmerseczeem.

Oorzaken van zwemmerseczeem

De naam zegt het al zelf: voetschimmel wordt veroorzaakt door schimmels. Meestal wordt de schimmel veroorzaakt door een combinatie van verschillende schimmels, uit de groep van de ‘dermatofyten’. Dit zijn schimmels die parasitische infecties veroorzaken op de huid, op het haar of op de nagels. Ze zijn parasitisch, omdat ze hun energie halen uit materiaal van het menselijk lichaam (meer bepaald uit keratinemateriaal, wat voorkomt in de huid, haar, nagels). 

Deze schimmels worden overgebracht door contact met een besmette huid (dit kan zowel menselijke als dierlijke huid zijn). Ook kan er besmetting zijn bij indirect contact: contact met restjes huid of haar in kammen, zetels, handdoeken, kleding, vloeren, enzovoort. Wanneer de huid verwond is, is er een extra kans op besmetting van schimmels. 

Besmetting wordt ook in de hand gewerkt door een ontregelde zuurgraad van de huid. Wanneer huid een abnormale zuurgraad heeft, biedt deze geen bescherming meer tegen die schimmels. Zo kunnen zij voor bijvoorbeeld zwemmerseczeem zorgen. De zuurgraad van de huid kan bijvoorbeeld worden verstoord door een te groot gebruik van zeep bij het wassen, of het niet goed afspoelen van die zeep.

Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen?

Aangezien zwemmerseczeem vaak veroorzaakt wordt door besmetting, is het slim om vooral op dat gebied je voorzorgen te nemen. Denk aan het dragen van gesloten badslippers in kleedkamers en andere openbare douchegelegenheden. 

Een goede hygiëne is ook belangrijk: zo kan de zuurgraad van de huid op een goed niveau blijven. Een goede hygiëne is niet: zoveel mogelijk zeep gebruiken, maar net je voeten met zo weinig mogelijk zeep wassen, of met PH-neutrale zeep. Na het wassen is het aangeraden de zeep goed af te spoelen, en de huid goed af te drogen.

Andere preventiemaatregelen zijn het gebruik van talkpoeder, het dragen van goede sokken, en juiste, niet te knellende schoenen dragen.