Oorzaken van toxoplasmose

Tijdens de zwangerschap vormt toxoplasmose, afkomstig van de parasiet Toxoplasma gondii, een van de grootste gevaren voor de foetus. Deze parasiet kan op verschillende manieren doordringen tot in de placenta van een zwangere vrouw. We beschrijven hieronder wij risico loopt, wat de gevolgen kunnen zijn en geven tips over hoe je de ziekte kan tegengaan.

Wie loopt risico?

Ongeveer de helft van de vrouwen is tijdens de zwangerschap al immuun voor toxoplasmose. Dit omdat ze eerder al in aanraking kwamen met de parasiet. Van de andere helft riskeert één zwangere vrouw op de honderd aangetast te worden. In 30 procent van die gevallen kan de toxoplasmose overslaan naar de foetus. Dit hoeft nog niet noodzakelijk blijvende gevolgen te impliceren. Ongeveer in 10 procent van de gevallen waarbij de parasiet doordringt tot de foetus dreigen complicaties. 

Gevolgen van toxoplasmose

Wanneer de aantasting plaatsvindt tijdens de tweede helft van de zwangerschap bestaat het risico op onder meer een grote lever, grote milt, icterus, koorts, huiduitslag en onherstelbare hersenbeschadiging. Als de besmetting na de geboorte opkomt kan koorts en spierpijn opduiken bij het kindje, of in het ergste geval een hersenvliesontsteking. Wanneer er op tijd wordt ingegrepen is er wel veel kans op herstel. Voorkomen is echter beter dan genezen.

Tips tegen de parasiet

Er zijn twee vaak voorkomende manieren hoe de parasiet binnendringt bij de mens. 

De eerste en belangrijkste reden is het eten van rauw vlees of rauwe groenten. Zorg er dus voor dat je voedsel steeds goed gekookt is.

De tweede potentiële boosdoener zijn huisdieren, voornamelijk katten. Deze zijn een gedroomde habitat voor de parasiet. Aangezien katten de parasiet afscheiden via stoelgang is het af te raden om stro of vulsel van de kattenbak te veranderen. De uitwerpselen kunnen ook de grond en groenten aantasten. Pas dus op bij het tuinieren. Als je nog nooit katten hebt gehad kan je er beter niet mee beginnen vlak voor of tijdens je zwangerschap.