Oorzaken van oververhitting of zonnesteek

Een hogere lichaamstemperatuur

Als je lichaamstemperatuur hoger is dan 40° is dat een indicatie dat je een zonnesteek hebt opgelopen. De normale lichaamstemperatuur van mensen ligt rond de 36 à 37° en deze hoge koorts is een aanwijzing van oververhitting van het lichaam.

Niet langer zweten

Bij een zonnesteek heb je heel warm maar ondanks dat zweet je niet. Dit is het geval als je oververhit bent geraakt door warm water. Als je oververhit bent geraakt door een inspannende oefening te doen in de hitte maakt je lichaam echter meestal wel zweet aan.

Een gloeiende huid

Doordat je lichaam een hogere temperatuur heeft dan normaal gaat je huid rood kleuren en warm aanvoelen.

Een snellere ademhaling

Als je een zonnesteek hebt opgelopen heeft je lichaam het moeilijker om adem te halen. Je gaat sneller ademhalen maar bovendien ook oppervlakkiger: je kan minder diep ademhalen.

Een snellere hartslag

De oververhitting van het lichaam zal ervoor zorgen dat de hartslag en bloeddruk stijgt. Dit komt door de grote druk die de zonnesteek op het hart legt. Het hart moet immers bloed pompen in het lichaam zodat het zich kan afkoelen.

Neurologische symptomen

Mogelijke neurologische symptomen die een oververhitting doen veroorzaken zijn:

  • Een aanval
  • Je bewustzijn verliezen
  • Soms leidt de oververhitting tot een comateuze toestand
  • Hallucineren
  • Moeilijkheden om te spreken
  • Moeilijk begrijpen wat anderen zeggen

Spierpijn

Doordat het lichaam probeert zich af te koelen gaan de spieren samenspannen. Dit zorgt voor krampen en pijn, maar kan later probleemloos weggaan.

Wanneer moet je de dokter bellen?

Eerst moet je ervoor zorgen dat je lichaam zo snel mogelijk afkoelt. Zoek een koelere plek op, ga bijvoorbeeld in de schaduw staan of op een plek waar airconditioning aanwezig is. Zorg er tevens voor dat je water- en zoutniveau terug hersteld wordt. Door het zweten gaat er immers veel vocht en zout verloren.

Als de symptomen dan nog blijven duren moet je meteen medische hulp zoeken. Het kan immers zijn dat je neurologische schade hebt opgelopen en de gevolgen daarvan zijn erger dan de gewoonlijke symptomen. Je kan zo bijvoorbeeld zelfs in coma geraken. Bel dus bij aanhoudende symptomen zo snel mogelijk de dokter.