Oorzaken van krentenbaard

Krentenbaard wordt veroorzaakt door twee soorten bacteriën

- Staphylokokken
- Streptokokken

De staphylokokken bacteriën zijn verantwoordelijk voor het merendeel van de krentenbaardinfecties.

Primaire en secundaire infectie

Een krentenbaardinfectie kan optreden als de bacteriën de anders gezonde huid binnendringen via een snede, insectenbeet of ander letsel. In dit geval spreekt men van een primaire infectie. 

De infectie kan ook optreden wanneer de bacteriën de huid binnendringen door een onderliggende huidaandoening, zoals luizen, schurft of eczeem. Deze vorm noemt men de secundaire infectie. 

  • Luizen, meer bepaald de hoofdluizen, zijn kleine vleugelloze insecten die grijsbruin van kleur zijn. Ze hebben de grootte van een sesamzaad wanneer ze volgroeid zijn, zo een 3 mm lang. Luizen kunnen niet vliegen of springen en liggen verspreid over heel het hoofd. Ze kunnen wel klimmen van de ene persoon naar de andere via de haren. 
  • Schurft is een zeer besmettelijke huidziekte, waarvan het voornaamste symptoom een intense jeuk is. Het wordt veroorzaakt door kleine mijten, die Sarcoptes scabiei worden genoemd. Deze mijten graven zich in de huid. Het is een ziekte die verspreid kan worden door middel van huidcontacten en seksueel contact. Ook door het delen van kleding, handdoeken en beddengoed kan de ziekte verspreid worden. 
  • Eczeem ten slotte is een chronische huidaandoening die ervoor zorgt dat de huid intens gaat jeuken. De huid voelt bovendien droog aan en ziet er rood uit. De oorzaak is onbekend, maar het gebeurt vooral bij mensen die gevoelig zijn voor allergieën. 

Verspreiding van krentenbaard

De infectie kan verspreid worden door fysiek contact of door het delen van handdoeken of beddengoed. De aandoening veroorzaakt pas na vier tot tien dagen bepaalde symptomen waardoor de besmette persoon merkt dat hij/zij deze ziekte heeft opgelopen. Dit betekent echter dat hij de dagen ervoor andere mensen heeft kunnen besmetten zonder het te weten. 

Bovendien komt deze ziekte vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Het immuunsysteem van kinderen is namelijk nog niet volledig ontwikkeld. Dit immuunsysteem is belangrijk omdat het antistoffen aanmaakt om te vechten tegen de infectie. Aangezien jonge kinderen nog niet voldoende antistoffen hebben, zijn ze dus vatbaarder voor ziekten zoals de krentenbaard.