Oorzaken slokdarmkanker

Slokdarm is, net als andere kankers, het gevolg van een stoornis in het erfelijk materiaal van de slijmvliescel, waardoor deze laatste kwaadaardig wordt. Dat betekent dat de cel zich onbeperkt gaat delen en de kanker naar de omliggende weefsels uitzaait.

Slokdarmkanker komt ongeveer 20 keer meer voor bij mannen dan bij vrouwen. De meeste patiƫnten zijn ouder dan 60 jaar. Erfelijkheid speelt geen rol bij de ontwikkeling van slokdarmkanker.

Er zijn een aantal factoren die het risico dat je slokdarmkanker krijgt vergroten:

Misbruik van alcohol

In westerse landen zijn veel gevallen van slokdarmkanker het gevolg van een langdurig alcoholmisbruik. Door lange tijd veel te drinken, wordt de slokdarmwand aangetast. Dit leidt tot ontstekingen, wat uiteindelijk kwaadaardige veranderingen in de cellen tot gevolg kan hebben.

Gebruik van tabak

Tabak in al zijn vormen (sigaretten, sigaren, pruimtabak, enz.) verhoogt het risico dat je kanker gaat krijgen. Dat risico wordt nog groter als je al lange tijd tabak gebruikte.

Het risico op slokdarmkanker is het grootst bij mensen die zowel roken als drinken.

Brandend maagzuur

Oesofagale reflux is het verschijnsel waarbij maagzuur terugvloeit in de slokdarm. Het resulttaat daarvan is brandend maagzuur, waarbij je een brandend gevoel in de borst ervaart. Af en toe last hebben van brandend maagzuur kan geen kwaad, maar Als je vaak last hebt van brandend maagzuur, kan  je de slokdarmwand beschadigen en leiden tot een Barrett-slokdarm, waarbij het slijmvlies van de maag verandert in een slijmvlies dat op dat van de maag lijkt en aangepast is aan voortdurende irritatie. Dat brengt  een verhoogd risico op slokdarmkanker met zich mee.

Dieet

Weinig groenten en fruit eten zou het risico dat je slokdarmkanker krijgt ook vergroten, vooral als je dieet te weinig vitaminen A, C en B-1 bevat.

Zwaarlijvigheid

Overgewicht (een BMI van meer dan 25) wordt gelinkt aan een vergroot risico op de ontwikkeling van adenocarcinoom.

Radiotherapie

Mensen die radiotherapie ondergingen om kanker in de buurt van de slokdarm te behandelen, hebben een verhoogd risico op slokdarmkanker.