Oorzaken peesontsteking

Pezen kunnen verouderen, beschadigd worden ten gevolge van een letsel of door ontstekingsziekten getroffen worden. De meest gebruikelijke oorzaak is een letsel of overmatig gebruik tijdens het sporten of werken.

Meestal is de pijn het gevolg van een kleine scheur in of een ontsteking van de pees. Tendinitis kan ook het gevolg zijn van ontstekingsziekten van het lichaam, zoals reumatoïde artritis.

Een pees kan ook ontsteken door een blessure of door overmatige gebruik van de pees. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als een bepaalde beweging steeds herhaald wordt of als de activiteit plots toeneemt. Sporters die een intensief trainingsprogramma volgen, kunnen bijvoorbeeld een peesontsteking krijgen.

Peesontsteking kan ook een gevolg zijn van het ouder worden van de pees. Als mensen ouder worden, verliezen pezen hun elasticiteit en glijden ze minder goed dan voorheen het geval was. Hoe ouder je wordt, des te groter het risico op peesontsteking.

Er zijn ook nog een aantal andere risicofactoren verbonden aan tendinitis. Een verschil in beenlengte of een afwijking aan de voet spelen een rol bij het ontstaan van tendinitis. Ook minder stabiele gewrichten of osteoporose kunnen tendinitis in de hand werken. Dat is vooral het geval bij mensen van boven de 40.