Oorzaken longkanker

De tijd waarin je op straat grote reclameborden met vrolijke, rokende moeders kon tegenkomen, is al even voorbij. We weten intussen immers dat roken een schadelijke bezigheid is die in vele gevallen tot longkanker leidt. Ook passief meeroken verhoogt de kans op longkanker, net zoals blootstelling aan asbest of radon. In sommige gevallen is de aandoening zelfs erfelijk bepaald. Hieronder lees je meer over deze oorzaken van longkanker.

1. Roken

Het kan niet vaak genoeg herhaald worden dat de overgrote meerderheid van longkankergevallen rechtstreeks veroorzaakt worden door roken. De kans op de ziekte is recht evenredig met het aantal sigaretten dat je per dag rookt, en de tijd van je leven die je als roker doorbrengt. Het roken van sigaren of een pijp is ook schadelijk, maar in mindere mate dan sigaretten.

De twee belangrijkste kankerverwekkende stoffen (of carcinogenen) die we in tabak terugvinden, zijn nitrosamine en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK).

2. Passief meeroken

Over passief meeroken is altijd veel discussie geweest. De laatste tijd draait het debat echter niet meer om de vraag of passief roken schadelijk is of niet, maar wel om hoe schadelijk het precies is. De negatieve gevolgen van passief meeroken zijn intussen voldoende aangetoond: wanneer je vaak in een rokerige omgeving verblijft, verhoogt dit je kansen om longkanker te krijgen.

3. Asbest

Asbest werd vroeger veel gebruikt in akoestische en thermische isolatiematerialen. Bij blootstelling aan deze schadelijke stof nestelen asbestvezels zich in het borstvlies en kunnen zij daar een kwaadaardige en bijzonder agressieve tumor veroorzaken. De ontwikkeling van de kanker kan soms pas tientallen jaren na de blootstelling optreden.

4. Radon

Radon is een edelgas dat vrijkomt bij de afbraak van uranium. Het is reukloos en onzichtbaar, maar kan opgespoord worden met eenvoudige testkits. Dit kankerverwekkende gas komt natuurlijk voor in de bodem en kan vrijkomen via ondergrondse buizen, afvoersystemen en funderingen.

5. Genetische aanleg

Erfelijke factoren zijn de enige manier om longkanker te verklaren bij niet-(mee)rokende patiënten die niet werden blootgesteld aan andere schadelijke stoffen. Vele studies hebben aangetoond dat zowel rokers als niet-rokers met een geschiedenis van longkanker in hun familie, een verhoogde kans vertoonden om zelf door de ziekte getroffen te worden.

Tot slot dient nog eens benadrukt te worden dat het aantal gevallen van longkanker veroorzaakt door asbest, radon of genetische aanleg slechts een zeer klein percentage uitmaakt van het totale aantal. Roken blijft de grootste, belangrijkste rechtstreekse oorzaak.

Lees meer over: asbest , kanker , longkanker , meeroken , roken