Oorzaken hoge bloeddruk

In de meeste gevallen spelen een aantal risicofactoren wel een grote rol, maar een rechtstreekse oorzaak voor hoge bloeddruk bestaat niet. Risicofactoren zijn onder meer een te hoge consumptie van alcohol, zwaarlijvigheid, gebrek aan lichaamsbeweging of een te hoge consumptie van zout. Als er geen oorzaak bekend is, spreken we van primaire hypertensie.

In een kleine minderheid van de gevallen is er wel een rechtstreekse oorzaak aan te duiden, bijvoorbeeld nierziekte. Sommige medicijnen, waaronder bepaalde pijnstillers, hoestsiropen en neusdruppels, kunnen de bloeddruk verhogen. Als er een duidelijke oorzaak is voor de hoge bloeddruk, spreken we van secundaire hypertensie.

Risicofactoren hoge bloeddruk

Ouderdom

Het risico op hoge bloeddruk stijgt naarmate je ouder wordt.

Huidskleur

Mensen met een zwarte huidskleur worden ook sneller en op jongere leeftijd door hoge bloeddruk getroffen dan mensen met een blanke huidskleur.

Erfelijk

Hoge bloeddruk is voor een deel erfelijk bepaald, je loopt een groter risico het te krijgen als iemand anders in je familie er ook last van heeft.

Overgewicht

Hoe meer je weegt, hoe meer bloed je nodig hebt om je lichaamsweefsels van bloed en zuurstof te voorzien. Als het bloedvolume in je bloedvaten groter wordt, verhoogt ook je bloeddruk.

Roken

Roken verhoogt je bloeddruk tijdelijk,  maar de chemische stoffen in sigaretten kunnen er ook toe leiden dat je aders zich vernauwen, waardoor de bloeddruk stijgt.

Zout

Indien je een hoge bloeddruk hebt, doe je er goed aan geen extra zout toe te voegen aan je maaltijd. Het zout in je lichaam houdt immers het vocht vast, waardoor de bloeddruk verhoogt. Een verminderd zoutgebruik kan je bloeddruk doen dalen.

Te weinig vitamine D

Een dieet met te weinig vitamine D kan hoge bloeddruk veroorzaken.  Over de reden daarvoor is men nog niet helemaal zeker.

Alcohol

Veel alcohol drinken kan na lange tijd je hart beschadigen. Door meer dan twee of drie drankjes na elkaar te nuttigen, kun je tijdelijk je bloeddruk verhogen. Je lichaam laat dan hormonen vrij die je bloedstroom en hartslag beïnvloeden.

Stress

Te veel stress kan tot een tijdelijke maar erge verhoging van de bloeddruk leiden.  Het zorgt ervoor dat je lichaam hormonen aanmaakt die de bloeddruk verhogen. 

Gezondheidsaandoening

Bepaalde chronische aandoeningen, waaronder hoge cholesterol, diabetes, nierziekten en slaapapneu kunnen tot een verhoging van je bloeddruk leiden.