Oorzaak van reumatoïde artritis

De oorzaak van reumatoïde artritis of RA is tot op vandaag niet gekend. Men weet hoe de aantasting van de gewrichten in z’n werk gaat, maar weet niet wat de aantasting veroorzaakt. Sommigen menen dat het gaat om een infectie of een virus die aan de oorzaak ligt van reumatoïde artritis. Daar is echter geen sluitend bewijs voor, en dus is niet iedereen ervan overtuigd.

Een auto-immuunziekte

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het immuunsysteem een storing bevat. Deze storing zorgt ervoor dat het immuunsysteem bepaalde lichaamscellen aanvalt die het normaal niet zou moeten aantasten.

Normaal staat het immuunsysteem in voor het beschermen van het lichaam tegen mogelijke gevaren. Het maakt antilichamen aan die deze gevaren (bacteriën en virussen) uit het lichaam verwijderen. Bij reumatoïde artritis maakt het immuunsysteem ook antilichamen aan zonder dat er gevaar is. De antilichamen tasten zo het gezonde weefsel rond gewrichten aan.

Die aantasting gebeurt als volgt:

Het immuunsysteem maakt antilichamen aan en stuurt die naar het synovium (het slijmvlies rond de gewrichten). De antilichamen tasten het synovium aan, waardoor het ontsteekt. Daardoor wordt een chemische stof aangemaakt.Die chemische stof zorgt ervoor dat het synovium opgezwollen geraakt. Het zal ook botten, kraakbeen, pezen en ligamenten aantasten.Het gewricht kan op deze manier veranderen van vorm of zodanig aangetast worden dat het onbruikbaar wordt.

Is reumatoïde artritis genetisch bepaald?

RA zou genetisch bepaald kunnen zijn, maar dit is zeker niet noodzakelijk zo. Zo kan een familielid aan de ziekte lijden zonder dat ook jij de ziekte draagt. Identiek gelijke tweelingen hebben slechts 1 kans op 5 om deze ziekte van hun tweelingbroer of zus ook te dragen.

Hormonen lijken bij reumatoïde artritis meer te verklaren dan genen: 3 keer meer vrouwen dan mannen lijden aan deze ziekte. Dit komt door het effect dat oestrogeen heeft op de ziekte. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen speelt een rol in de ontwikkeling en vooruitgang van de ziekte, waardoor vrouwen vatbaarder zijn voor de ziekte dan mannen. Deze theorie is echter ook niet door alle wetenschappers aanvaard.