Oorzaak koortslip

Bepaalde stammen van het herpesvirus veroorzaken koortsblaasjes. Herpes simplex type 1 veroorzaakt koortsblaasjes, type 2 is verantwoordelijk voor genitale herpes. Maar iedere stam kan leiden tot blaasjes in het gezicht of op de genitaliën. Je eerste herpesinfectie krijg je van iemand die een actief blaasje heeft, eender waar.

Het virus verspreidt zich gewoonlijk wanneer een persoon een koortsblaas aanraakt of in contact komt met besmet vocht uit de blaasjes, bijvoorbeeld door hetzelfde bestek, scheerapparaat of andere voorwerpen te gebruiken als een besmet persoon, door een besmet persoon te kussen, enz. Maar je kunt de besmetting ook bij jezelf overbrengen na aanraking van de lippen, neus, ogen of geslachtsorganen. Het is daarom belangrijk zo snel mogelijk na aanraking je handen te wassen. De kans op besmetting is het grootst in de fase van blaasjesvorming en het openbarsten van de blaasjes.

Als je een herpesinfectie hebt, blijft het virus nadien in de zenuwcellen van je huid aanwezig. Daar kan het altijd naar boven komen als een actieve infectie. Voordat zich een blaasje ontwikkelt, kun je dan jeuk of verhoogde gevoeligheid ervaren. Koorts, menstruatie, stress en blootstelling  aan de zon zijn risicofactoren die het virus kunnen reactiveren. 

Niet iedereen die besmet is met het virus krijgt ook een koortslip. Slechts 10 à 20% van de mensen krijgt een koortslip. De reden hiervoor is niet  gekend. Personen die geen koortsblaasjes krijgen,  kunnen de besmetting wel overbrengen op andere personen.