Oorzaak bloedneus

Een bloedneus kan heel wat oorzaken hebben, maar is over het algemeen vrij onschuldig. Je moet je eigenlijk pas zorgen beginnen maken als je op regelmatige basis een bloedneus krijgt. Wanneer je zonder duidelijke aanleiding een bloedneus krijgt, spreken we van een spontane bloedneus.

De meeste neusbloedingen ontstaan in het neustussenschot of septum nasi. Dat is de halfharde wand die twee neuskanalen van elkaar scheidt. Dat neustussenschot bevat bloedvaatjes die gemakkelijk breken bij een slag op de neus, neuspeuteren of het snuiten van de neus. Deze neusbloeding komt dus vooraan in  de neus voor. Het bloed loopt uit de neus en kan aan een kant van de neus voorkomen  of aan twee kanten.

De bloedneuzen die achteraan in de neus voorkomen, zijn zeldzamer. In dit geval vloeit het bloed naar de keel, zelfs als de persoon zit of staat. Dit type bloedneus heeft meteen medische verzorging nodig.

Neusletsel

De oorzaak van een bloedneus is meestal  een gesprongen bloedvaatje. Dat kan het gevolg zijn van een slag of stoot tegen de neus of een voorwerp dat zich in de neus bevindt, bijvoorbeeld je vingers wanneer je aan het neuspeuteren bent.

Uitdroging

Maar het kan ook zijn dat de binnenkant van de neus is uitgedroogd. Dat kan te wijten zijn aan een droog klimaat of een verwarmde binnenlucht, waardoor de neusmembranen uitdrogen en er harde korstjes ontstaan die kunnen prikken en beginnen bloeden.

Medicijnen

Ook het gebruik van bepaalde medicijnen kan bloedneuzen veroorzaken. Zo onder meer neusspray, bepaalde medicijnen tegen hooikoorts en aspirine, dat het bloed verdunt en nog een aantal andere medicijnen.

Je kunt ook een bloedneus krijgen als je je op grote hoogte bevindt of als er een plotse verandering optreedt van de druk, bijvoorbeeld bij het opstijgen van het vliegtuig of onder water.

Gezondheid

Verkoudheden, medicatie, allergieën en een calciumtekort zijn andere oorzaken van een bloedneus. Het regelmatig krijgen van een bloedneus kan wijzen op een onderliggende aandoening, zoals kanker, hoge bloeddruk, bloedarmoede, hartfalen, een bloedziekte (bijvoorbeeld de Ziekte van Von Willebrand) of een aandoening van de slagaders.

Zwangere vrouwen hebben vaker last van een bloedneus. Dat komt doordat het hormoon progesteron de bloedvaten dunnen maakt. Tijdens de zwangerschap heeft de vrouw ook meer bloed in haar lichaam. Ook mensen met een vitamine C- of vitamine K-tekort hebben sneller last van een bloedneus.

Patiënten met de Ziekte van Rendu-Osler-Weber, een erfelijke aandoening, hebben ook vaak last van bloedneuzen. Hierbij ontstaan er directe verbindingen tussen de aders en de slagaders.