Oorontstekingen bij kinderen: zijn buisjes de oplossing?

Als je kind last heeft van herhaaldelijke en hardnekkige oorontstekingen, kan een arts de plaatsing van buisjes in de oren aanraden. Deze buisjes plaatst men preventief in het trommelvlies om het risico op oorontstekingen te verkleinen. 

Hoe werken de buisjes?

Tijdens een korte ingreep plaatst een arts de buisjes van slechts een paar millimeter breed in de oren van je kind, meer bepaald in de trommelvliezen. Zo kan vocht in het middenoor langs de buisjes ontsnappen, waardoor de kans op ontstekingen daalt.

Als je kind buisjes krijgt, moet hij opletten bij het douchen en zwemmen. Binnen een periode van twee weken na de ingreep mag hij alleen douchen met oordopjes en kan hij het zwembad beter vermijden. 

Zolang je kind buisjes heeft, moet hij voorzichtig zijn:

  • De straal van de douche mag niet rechtstreeks op zijn oren gericht zijn.
  • Hij moet zorgen dat er geen zeep of schuim in zijn oren terecht komt.
  • Als zijn oren pijn doen na het zwemmen, moet hij voortaan oordopjes gebruiken.

Na negen tot twaalf maanden komen de buisjes vanzelf los en vallen ze uit het oor. Als de problemen terugkomen, kan je nieuwe buisjes laten plaatsen.

Voor wie zijn de buisjes geschikt?

De meeste buisjes worden ingeplant bij kinderen tussen één en drie jaar oud die bijzonder veel last hebben van oorontstekingen. Artsen bevelen vaak buisjes aan in de volgende gevallen:

  • Door oorontstekingen is de structuur van het trommelvlies gewijzigd.
  • Het kind heeft binnen een tijdspanne van drie maanden of langer last van vocht in de oren, in combinatie met gehoorverlies.
  • Het kind lijdt aan oorontstekingen die maanden aanhouden, ondanks behandelingen met antibiotica.
  • Er blijft vocht aanwezig in de oren tijdens een periode van drie à vier maanden na een oorontsteking.