Onderhoud van een groendak

Een groendak is een dak dat bedekt is met plantensoorten die goed bestand zijn tegen wisselende weersomstandigheden. Het is niet alleen mooi, maar ook goed voor het milieu. Het fenomeen werd oorspronkelijk geïntroduceerd om de vereniging tussen natuur en stad toch enigszins mogelijk te maken en wint de laatste jaren bijzonder aan aandacht

Voor- en nadelen

Groendaken bieden vele voordelen voor de bewoners, omwonenden en de maatschappij. Voor de bewoner zijn de opvallendste voordelen een langere levensduur van het dak, de thermische voordelen, de verwerving van een positief imago en een verhoging van het leefcomfort.

Op grote schaal hebben groendaken een positieve invloed op het milieu, wat zich uit in een ecologische verbetering van de stedelijke omgeving. Zoals bij alles, moeten er ook hier enkele nadelen beschouwd worden. Door de begroeiing wordt het soms moeilijk regenwater op te vangen en te gebruiken. Lekken worden moeilijker op te sporen. Ook zijn de aankoopkosten voor een groendak duurder dan deze voor een traditioneel dak.

Verschillende types

Er bestaan verschillende types groendaken. Enerzijds heb je de extensieve groendaken (kruiden- of vegetatiedaken met een substraatdikte van 2-20cm), anderzijds zijn er de intensieve groendaken (daktuinen met een substraatdikte van 20-50cm). Beide types verschillen van mekaar qua oa. helling, belasting, onderhoud, investering,… . Tussen deze 2 uitersten vind je natuurlijk een waaier aan tussenvormen die een geleidelijke overgang vormen van extensief naar intensief.

Onderhoud

Het vereiste onderhoud van een groendak is sterk afhankelijk van het type ervan. Het onderhoud van een intensief dak is vergelijkbaar met dat van een normale tuin. Daktuinen moeten ook gesnoeid, besproeid,… worden. Mensen met weinig vrije tijd zijn soms verplicht hiervoor een bijkomende werkkracht in te schakelen. Het onderhoud van een extensief dak is echter minder tijdrovend. Meestal volstaat een jaarlijkse inspectie.