Negatieve calorieën-dieet

Diëten is een hele uitdaging: alle zoetigheden worden radicaal verbannen, je eet minder en je hebt voortdurend honger. Vaak kan je niet aan de verleiding weerstaan en geef je je dieet alweer even snel op als dat je eraan begonnen bent. Wie weinig geduld heeft, wie snel het resultaat wilt zien om gemotiveerd te blijven én wie liefst geen honger lijdt moet het negatieve calorie dieet eens proberen!

De basis

Het negatieve calorieën-dieet mag dan wel wat misleidend klinken -negatieve calorieën bestaan strikt genomen niet-, efficiënt is het wel. Het idee achter dit dieet is dat bepaalde voedingsmiddelen je metabolisme zodanig stimuleren dat de verwerking het grootste deel van de calorieën in beslag neemt. Sterker nog, om de voeding te verteren haalt je lichaam extra calorieën uit overtollig vet. Wanneer je dus bijvoorbeeld 100 gram broccoli (25 calorieën) zou eten, heeft je lichaam 80 calorieën nodig om dit te verteren. Hoewel er calorieën 'bijkomen', verlies je er dus eens zoveel meer.

De praktijk

Eten om te vermageren, daar komt het min of meer op neer. Natuurlijk is het wel van groot belang dat je niet eender wat eet, want niet alle voedingsmiddelen zullen resulteren in negatieve calorieën. Vezels zijn hiervoor onmisbaar. Deze vinden we terug in groenten als broccoli, asperges, selder, sla, spinazie en bieten, maar ook in fruit. Appels, citroenen, pompelmoezen, sinaasappels en ananas zijn hier uitermate geschikt voor. Grote hoeveelheden fruit zijn echter niet aan te raden. Zo kunnen grote hoeveelheden ananas of sinaasappel je maag schaden door het teveel aan zuur. Andere voeding kan dan weer je lever overbelasten of voor diarree zorgen. Het is dus belangrijk om alles met mate te eten.

Voor- en nadelen

Overdaad schaadt. Ook al lijkt het een erg gezond dieet, teveel van het goede is zoals reeds gezegd niet goed. Sinds melkproducten niet als negatieve calorieën beschouwd worden, kan er, wanneer je het dieet té lang volhoudt, een ernstig calciumtekort optreden. Eigenlijk sluit het dieet een evenwichtig eetpatroon uit. Dit kan geen kwaad voor een korte termijn van een tot twee weken, waarna geleidelijk aan terug een 'normaal' eetpatroon wordt opgebouwd, maar op een langere termijn zou er geen sprake meer zijn van een gezond verantwoord gewichtsverlies. Dit heeft dan wel weer als voordeel dat je snel resultaat boekt. Daarnaast zou het je lichaam grondig ontgiften en zou je metabolisme ‘sterker’ worden, waardoor je sneller kan verteren en waardoor er dus minder calorieën worden omgezet in vet.