Menstruatie en menstruatiecyclus

Een vruchtbare vrouw doorloopt maandelijks een menstruatiecyclus, waarin haar lichaam de baarmoeder klaarmaakt voor een eventuele zwangerschap. De menstruatie (maandstonden) is dat gedeelte van de cyclus waarin het lichaam de verdikte baarmoederwand opruimt om het voor een volgende eisprong opnieuw op te bouwen. Daarbij bloedt de vrouw uit haar vagina. Een vruchtbare vrouw bloedt ongeveer 5 dagen per cyclus.

De menstruatiecyclus is de tijd tussen de eerste dag van de maandstonden tot de eerste dag van de volgende maandstonden. Iedere maand vinden er heel wat veranderingen plaats in het lichaam van de vrouw. Die veranderingen bereiden het lichaam in principe voor op een zwangerschap.

Een vrouw wordt geboren met meer dan 2 miljoen eicellen. In de eerste levensjaren sterven er daar al veel van af. Vanaf de puberteit rijpt er iedere maand een eicel voor een eventuele bevruchting. Die vruchtbaarheids- of menstruatiecyclus duurt zo’n 25 tot 35 dagen. Een vrouw is twee tot drie dagen per maand vruchtbaar.

De eerste dag van je menstruatiecyclus is de dag waarop je menstruatie begint. Als die afgelopen is, wordt het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder iedere dag iets dikker. Zo maakt het lichaam zich klaar voor een zwangerschap. Als je niet zwanger wordt, dan stoot je lichaam het baarmoederslijmvlies af en krijg je een bloeding. De menstruatiecyclus herhaalt zich maandelijks.

Ovulatie (eisprong)

De eisprong of ovulatie gebeurt in de helft van de vruchtbaarheidscyclus. Meestal heeft zich een eitje ontwikkeld, met daaromheen een follikel, een beschermend blaasje. Die follikel wordt gevuld met een beschermende vloeistof en met hormonen die het eitje nodig heeft voor een zwangerschap.

In de helft van de menstruatiecyclus barst de follikel dus open. Er komt dan een eitje vrij in de ruimte tussen de eierstok en de uitlopers van de eileider. Die duwen het eitje in de richting van de baarmoeder. Tijdens de ovulatie wordt het baarmoederhalsslijm dunner, waardoor het sperma van de man gemakkelijk je eileider en baarmoeder kan binnendringen. Tijdens de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur een beetje en kan je een lichte pijn in je onderbuik waarnemen.

In de eerste helft van de vruchtbaarheidscyclus produceert je lichaam het hormoon oestrogeen. Na de eisprong produceert het lichaam het hormoon progesteron. Deze hormonen hebben een invloed op je lichaam en je gemoedstoestand.

Zwanger worden

Sperma kan maximum 5 dagen overleven in de baarmoeder, maar een onbevrucht eitje blijft maar een paar uur in leven. Als je op de dag van de eisprong of de dagen ervoor geslachtsgemeenschap gehad hebt, kan je dus zwanger worden.