Mason-operatie

Een gastroplastie met nietjes wordt ook wel vertical banded gastroplasty (VBG) of Mason-operatie genoemd. De ingreep is een van de oudste maagverkleinende operaties en bestaat al meer dan 20 jaar.

Mason-operatie, de Ingreep

Bij de Mason-operatie wordt er een kleine voormaag gecreëerd. De chirurg maakt daarvoor gebruik van vertical stapling of chirurgische nietjes. Een siliconenring dient als doorgang naar de rest van de maag. De maagverkleining wordt uitgevoerd onder volledige narcose en duurt gemiddeld een uur.

Gewichtsverlies

Patiënten zullen gemiddeld 40% van hun lichaamsgewicht verliezen. Dat gewichtsverlies wordt bekomen door een verminderde inname van voedsel.

Eten na een Mason-operatie

De eerste twee weken mag je alleen vloeibaar voedsel eten. Na twee weken mag je overstappen op zacht en gepureerd voedsel. Na vier weken mag je geleidelijk aan vast voedsel toevoegen aan je dieet. Het is vooral belangrijk voorzichtig te eten.

Complicaties bij een Mason-operatie

Tijdens of meteen na de operatie kunnen er complicaties optreden, bijvoorbeeld infecties (van de wond, de longen, enz.), beschadiging van een buikorgaan, … Maar ook later kunnen er nog complicaties ontstaan, zoals het loslaten van de nietjes, voedsel dat vastloopt in de ring en vertraging van de maaglediging, waarbij er misselijkheid en braken optreedt. Patiënten kunnen ook last hebben van gastro-oesofagale reflux (brandend maagzuur) . Ten slotte kan er voedsel blijven steken in de ring, kan de ring verschuiven of kunnen de nietjes loslaten.

Voor- en nadelen Mason-operatie

Patiënten kunnen nog altijd vet- of suikerrijk voedsel eten, alleen in kleinere hoeveelheden. Doordat de patiënt alles kan eten, bestaat er ook geen risico op voedingstekorten. Vezelrijke voedingswaren worden soms wel moeilijker te verteren, waardoor sommige patiënten hun toevlucht gaan zoeken tot ongezonder voedsel en niet afvallen. De patiënt zal dus zelf een strikt dieet moeten volgen om af te vallen. Een Mason-operatie is ook niet aanpasbaar, een maagband is dat wel.