Mag je geheimen hebben in een beginnende relatie?

Weet je geliefde alles over jou? Als hij of zij zodanig veel weet over jou dat jullie eigenlijk dezelfde personen zijn, heb je haar een beetje te veel informatie gegeven. Vertrouwen en eerlijkheid zijn volgens velen de basisbegrippen in een goede relatie. Dat geldt ongetwijfeld voor koppels die getrouwd zijn of al lang samen zijn, maar geldt het ook voor tortelduifjes die nog niet zo lang samenzijn? 

Het vertrouwensdilemma

Koppels moeten elkaar alles vertellen, wordt wel eens gezegd. Elke gedachte, elk gevoel zou gedeeld moeten worden met je partner. Aan de andere kant maakt je dat enorm kwetsbaar. Een beginnende relatie is niet meteen een garantie op een levenslange romance, waarom zou je dus alles aan iemand vertellen als die over enkele maanden al niet meer in je leven is? Een open boek? Liever niet.

Vertellen of niet?

Enkele geheimpjes voor jezelf houden kan geen kwaad. Soms zijn ze wel de reden van een breuk. Daarom zou je, naargelang de duur van je relatie, meer over jezelf mogen vertellen. Er zijn natuurlijk grenzen. Vertel enkel zaken waarbij je je goed voelt. Sommige geheimen laat je beter nog even voor je. 

Wat je zou moeten verzwijgen...

Alles wat heel erg persoonlijk is, houd je best voor jezelf. Je wilt je vriendin toch ook niet nodeloos afschrikken? 

Als je aan een te behandelen ziekte lijdt, hoef je hem/haar niet meteen daarmee te confronteren, als het niet heel erg is tenminste. Wacht beter tot je je  helemaal op je gemak voelt bij hem/haar. 

Je wilt er natuurlijk ook zeker van zijn dat je geliefde voor jou kiest en niet voor je bankrekening. Houd je financiële status dus voor jezelf zolang je niet weet of hij/zij echt voor jou kiest. 

Verder is het ook niet nodig om je geliefde toe te vertrouwen dat hij/zij nummer 42 is op je lijstje van veroveringen. Op zich is er niets mis mee, maar het zal je relatie alleszins geen goed doen en spanningen met zich mee brengen.

Wat je zou moeten vertellen

Je mag je vriend/vriendin natuurlijk ook niet helemaal in het ongewisse laten. Soms moet je wel zaken vertellen, zeker als het invloed heeft op hem/haar en de relatie. 

Als je hem/haar bedrogen hebt, maar echt om haar geeft, geef je je misstap best toe. Er bestaat namelijk een kans dat hij/zij het zelf ontdekt en dan zijn de brokken niet meer te lijmen. Als je het eerlijk opbiecht, kan je partner je misschien nog wel vergeven.

Vertel ook openlijk over hoe jij je toekomst met haar ziet. Wil je enkel een avontuurtje met hem/haar beleven of zie je haar als de vader/moedermoeder van je kinderen? Zorg dat jullie beiden weten waar jullie aan toe zijn. 

Het plezier van geheimpjes

Het geeft je relatie een andere dimensie als je niet alles over elkaar weet. Het zorgt voor een mysterieus sfeertje dat de relatie fris houdt. Je leert namelijk elke dag iets bij over elkaar. Weet dat je persoonlijke informatie niet zomaar moet delen met je nieuwe verovering. Er zijn andere mogelijkheden om hem of haar te overtuigen van je liefde dan je diepste geheimen toe te vertrouwen. Onthoud wel dat als je relatie serieuzer wordt, je meer van jezelf moet prijsgeven. Zeker als je op het punt staat te trouwen, kun je best zoveel mogelijk ophelderen. 

Lees meer over: geheim , geheimen , relatie