Macrobiotisch dieet

Het is terug helemaal hip: macrobiotisch eten. Tal van bekendheden hebben zich  in de loop der jaran al aan dit dieet onderworpen, denk maar aan Madonna. Maar wat houdt het eigenlijk in, dat macrobiotische eten? 

Kort gezegd is macrobiotisch eten eerder een levensstijl dan een dieet. Het incorporeert ideeën zoals harmonie en balans uit de Aziatische filosofie en haalde ook zijn mosterd bij de Chinese geneeskunde. Eigenlijk is het niet bedoeld als dieet om gewicht te verliezen, maar dat bleek een fijne bijkomstigheid te zijn.

Waar komt het vandaan?

Zoals al in de inleiding gezegd werd, kent het macrobiotische dieet zijn oorsprong in Azië, namelijk bij de Japanse genezer Sagen Ishi-Zuka. Rond de jaren vijftig kwam deze beweging naar de Verenigde Staten, waar het een tiental jaar later aan een opmars in populariteit. Het oorspronkelijke macrobiotische dieet is in de loop van de jaren wel wat aangepast: eerst was het de bedoeling om geleidelijk al het voedsel te elimineren totdat je alleen nog bruine rijst at en water dronk. Aangezien dat niet gezond is, werd het programma aangepast en promoot het nu een gezonde eet- en levensstijl.

Een macrobiotisch dieet, een woordje uitleg

Het begon allemaal… met yin en yang. Yin en yang horen in balans te zijn in je lichaam en dat kan je ook door je voeding bereiken. Yin is de vrouwelijke, donkere en innerlijke energie. Yang daarentegen is de warme, mannelijke en uiterlijke energie. Als je deze twee goed in balans kan brengen, leef je gelukkig volgens de Aziatische filosofie. Ook is het de bedoeling dat je rekening houdt met de seizoenen, het klimaat, het tijdstip van de dag,… Zo moet het eten in de zomer lichter zijn en sneller klaargemaakt dan in de winter. Daar komt ook nog bij dat het dieet aangepast moet worden aan de sekse, leeftijd, gezondheid en de activiteitsgraad. 

Wat mag ik wel of niet eten?

Zoals je misschien al doorhebt, dit is geen gemakkelijke levensstijl en je moet er dan ook voluit voor gaan. Er kruipt veel moeite in, maar wij helpen je alvast op weg met een lijstje do’s en donts.

Niet eten bij een macrobiotisch dieet:

  • Asperge 
  • Pepers
  • Aardappelen
  • Spinazie
  • Aubergine
  • Geen tropische noten en vruchten als het geen lokale vruchten zijn
  • Rood vlees
  • Gevogelte
  • Popcorn
  • Eieren
  • Zoetstoffen
  • Koffie
  • Chocolade
  • Alcohol
  • Gebakken voedsel

Wel eten bij een macrobiotisch dieet:

  • Volle granen
  • Volle rijst
  • Bessen
  • Groene groenten zoals kolen en wortelsoorten
  • Kleine porties witte vis (twee tot drie keer per week)
  • Sojaproducten

Nog extra tips:

  • Eet lokaal voedsel
  • Eet twee tot drie keer per dag
  • Kook voedsel op een echt (gas)vuur, niet in de microgolfoven of in de oven
  • Probeer bakken te vermijden (denk eerder aan stomen,…)
  • Neem geen supplementen (let hier wel mee op en laat je bloed wel controleren op eventuele tekorten)
  • Eet geen commercieel voedsel met additieven erin