Maak verleden tijd van je jaloezie

Een beetje jaloers zijn we allemaal. Dat kan ook geen kwaad, je toont zo je liefde voor je partner. Maar wanneer je jaloezie extreme vormen aanneemt is het opletten geblazen. Jaloezie in extreme vorm is namelijk erg slecht voor je relatie. Meer zelfs, het kan je relatie om zeep helpen. Tijd dus om aan die jaloezie te werken. 

Leer uit het verleden

Wees je bewust van de negatieve impact van jaloezie. Dit kan je doen door je vorige relaties te analyseren. Waarom liepen ze ten einde? Had je jaloezie daar iets mee te maken? Indien je tot de conclusie komt dat je jaloezie je parten speelt, en dat doe je hoogstwaarschijnlijk ook, kan je de ernst ervan inzien en er korte metten mee maken. 

Onderscheid realiteit van fictie

Wanneer je beseft dat jaloezie je parten speelt, is het eenvoudiger voortaan realiteit van fictie onderscheiden. Om hierin te slagen, kan je je focussen op wat er werkelijk gebeurt en niet op wat je denkt dat er gebeurt. Zet je verbeelding dus op non-actief. Want wees nu eerlijk, het is toch niet omdat je partner naar iemand lacht dat ze die persoon ook effectief ziet zitten, nietwaar?

Toon respect voor jezelf

Werk aan je zelfvertrouwen. Je partner heeft niet voor niets voor jou gekozen en blijft niet voor niets bij jou. Zet die negatieve gedachten dus aan de kant en focus je liever, voor het te laat is, op je leuke relatie. 

Vraag anderen naar hun mening

Heb je toch het gevoel dat je wel degelijk reden tot jaloezie hebt, vraag dan iemand die je vertrouwt naar zijn of haar mening. Vraag bijvoorbeeld een vriend om het gedrag van je partner te observeren. Zo krijg je een objectieve mening waaraan je je eigen gevoelens kan meten. 

Maak je partner duidelijk wat je accepteert en wat niet

Last but not least: stel je partner op de hoogte van je ‘onrustige’ gevoelens. Vertel je partner wat voor jou wel of niet door de beugel kan. Maar overdrijf niet. Je partner verbieden naar het andere geslacht te kijken gaat echt te ver. Probeer dus op objectieve manier enkele grenzen te stellen. Je partner kan dan proberen rekening te houden met jouw gevoelens. Zo is uiteindelijk iedereen tevreden, toch?

Lees meer over: jaloersheid , jaloezie , relatie