Littekenbreuk behandelen met een operatie

Een littekenbreuk is een breuk die plaatsvindt ter hoogte van de plaats van een oud litteken dat ontstaan is bij een eerdere operatie. De spierlaag van de buikwand is verzwakt en daardoor zal de buikinhoud uitpuilen naar buiten. Deze uitstulping kan gevoelig zijn en ongemak veroorzaken tijdens elke vorm van lichamelijke belasting zoals tillen en hoesten.

Operatie littekenbreuk

Patiënten met een littekenbreuk worden aangeraden een operatie te ondergaan. Een operatieve correctie voorkomt complicaties zoals een afklemming. De breuk wordt liefst zo snel mogelijk gecorrigeerd nadat het ontstaan is. Er bestaat helaas geen andere behandeling die een even groot succes heeft als een operatie.

Welke operaties kunnen worden uitgevoerd?

Om een littekenbreuk te herstellen bestaan er twee soorten operaties: een open operatie en een laparoscopische operatie.

In de meeste gevallen is de open operatie de beste en veiligste manier om een littekenbreuk te behandelen. Maar in sommige gevallen hebben patiënten meer voordelen met een laparoscopische operatie.

Tegenwoordig kiezen veel chirurgen voor een laparoscopie. Maar toch houdt men vooral rekening met de complexiteit van de breuk en de vergroeiing van de structuur in de buik. De chirurg zal eerst beginnen met een laparoscopie. Wanneer hij merkt dat het te complex in elkaar zit, zal hij overgaan tot een open operatie.

Wat is een laparoscopie?

Een laparoscopie is een kijkoperatie. Door middel van een laparoscoop, een lange dunne holle buis met aan het uiteinde een lens, kan de chirurg de binnenkant van de buikholte bekijken via een kleine snede in de buik.

Tijdens deze operatie gebruikt de chirurg ook een hulpinstrument om de breuk te corrigeren. Voor het buikvlies ter hoogte van het lieskanaal wordt er een kunststofmatje geplaatst dat ervoor zorgt dat de breuk niet opnieuw kan uitzakken.

Een laparoscopie gebeurt ook bijna altijd onder algemene verdoving. Bovendien moet je er voor zorgen dat je maag leeg is. Vanaf middernacht mag je niets meer eten of drinken en zeker niet roken. Dit voorkomt dat je na de operatie begint te braken of dat je je verslikt.

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan een laparoscopie. Zo zal de patiënt minder pijn hebben omdat er geen grote wond aanwezig is, hij zal sneller uit bed kunnen en dus ook vlugger het ziekenhuis kunnen verlaten. 

Lees meer over: buik , laparoscopie , littekenbreuk , operatie