Lintworm

Een lintworm krijg je door rauw of besmet vlees of vis te eten. Het is een parasiet die leeft in je ingewanden. Er zijn 5 soorten lintworm:

  • taenia solium, die je krijgt door varkensvlees te eten
  • taenia saginata, die zich plaatst in rundvlees
  • diphyllobothrium latum, die in vis zit
  • hymenolepis nana, de dwerglintworm
  • echinococcus granulosus, die zich nestelt in honden

De lintworm die zich plaatst in varkens en honden kan ook andere ziektes veroorzaken. Dit gebeurt als de larven van de lintworm zich buiten de ingewanden plaatsen en zo andere delen van het lichaam infecteert.

Lintwormen worden ook wel platwormen genoemd. Dat komt door hun typische eigenschappen: ze zijn plat, geribbeld en gesegmenteerd.

Hoe krijg je een lintworm?

Een lintworm krijg je als je besmet vlees of vis eet. In dat vlees of vis bevinden zich zakjes waar larven inzitten. Deze worden in het lichaam opgenomen bij het eten van besmet voedsel, en de larven zullen in de ingewanden uitgroeien tot een lintworm. Lintwormen kunnen tot 4,5 meter en soms zelfs tot 9 meter groot worden.

Wat zijn de symptomen van een lintworm?

Symptomen van een lintworm zijn vaak niet echt opvallend. De symptomen komen bovendien overeen met die van andere ziektes die vaker voorkomen. Doordat een lintworm niet zo veel voorkomt zal de dokter dus eerst aan de andere ziektes denken alvorens te denken dat je een lintworm hebt.

Symptomen zijn:

Hoe behandel je een lintworm?

De dokter zal eerst een staal nemen van de stoelgang alvorens een behandeling voor te schrijven. Als er zich eitjes van de lintworm in je stoelgang bevinden, dan heb je een lintworm.

Een lintworm kan via een medicijn afgebroken worden uit het lichaam. Zowel het hoofd als de nek van de lintworm moet afbreken. Anders kan de lintworm er immers voor zorgen dat de ontbrekende delen terug aangroeien.

De larven van een lintworm zijn moeilijker te verwijderen. Dat komt doordat ze zich overal in het lichaam kunnen plaatsen. Ze kunnen door de wand van de darmen breken en zo zich in de rest van het lichaam plaatsen. Eerst moet dus gevonden worden waar ze zich geplaatst hebben alvorens ze te kunnen behandelen.

Lees meer over: darmen , ingewanden , larven , lintworm , lintwormen , parasiet , vis , vlees