Liesbreuk voorkomen

Maar eerst… wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk is eigenlijk geen èchte breuk, maar buikvlies dat uitpuilt door een verzwakte plek in de buikwand. Op die manier ontstaat een zwelling of uitstulping in de liesstreek. Een liesbreuk komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ongeveer 25% van de mannen krijgt ooit wel eens te maken met een liesbreuk. Het gebeurt ook wel dat kinderen met een liesbreuk geboren worden. Gezien een operatie in de meeste gevallen onvermijdelijk is, luidt het motto: “Voorkomen is beter dan genezen!”

Oorzaken van een liesbreuk

Een liesbreuk heeft geen concreet aanwijsbare oorzaak, vandaar dat het niet eenduidig is hoe je nu juist een liesbreuk vermijdt. Enerzijds is er de aangeboren oorzaak, waardoor een liesbreuk bij baby’s plaatsgrijpt. Anderzijds kan je “plots” een liesbreuk oplopen na grote inspanningen die druk leggen op je buik, zoals het optillen van zware voorwerpen.

In enkele gevallen kan een liesbreuk geleidelijk ontstaan, omdat de wand van je buik op een bepaald moment verzwakt is geraakt. Bijvoorbeeld naar aanleiding van grote gewichtstoename of heftige hoestbuien. De oorzaken hebben steeds te maken met activiteiten die zware druk uitoefenen op de onderbuik.

Als je rekening houdt met de oorzaken van een liesbreuk, heb je ook een goede indicatie van hoe je eraan kan ontsnappen.

Hoe een liesbreuk voorkomen bij baby’s?

Bij baby’s is de oorzaak van een liesbreuk altijd van een aangeboren aard. De ontwikkeling ervan gebeurt reeds in een embryonale fase en kan dus niet voorkomen worden. Na de geboorte van het baby zal het kind abnormaal veel huilen. Ook zal het gehuil veel scherper klinken dan normaal. Op die manier weet je dat er iets mis is en kunnen de artsen onmiddellijk ingrijpen.

Wanneer het kind wordt geboren met een liesbreuk, is een chirurgische ingreep noodzakelijk. De ingreep verloopt via de conventionele manier, namelijk een open operatie.

Liesbreuk bij volwassenen

Gezien je liesbreuk kan oplopen door een verhoogde druk op de buikwand, is het voornaam dat je langdurige hoestklachten laat behandelen door je huisarts. Zo vermijd je dat er een breuk in de liesstreek ontstaat door de inspanning van het hoesten.

Idem voor constipatie, een liesbreuk kan namelijk ook optreden wanneer je druk moet uitoefenen bij de stoelgang of urinelozing. Bij het optillen van zware voorwerpen mag je jezelf vooral niet overschatten. Schat je lichamelijke capaciteit steeds goed in en houd rekening met je leeftijd en gewicht. Bij mensen op leeftijd en mensen met overgewicht is er namelijk een verhoogde kans op een liesbreuk naar aanleiding van zware inspanningen.

Je kan ook liesbreukbanden aanschaffen, die zorgen voor een extra gerichte behandeling van de liesbreuk. 

Wanneer je aan sport doet, is het belangrijk dat je stretcht, zowel voor als na het sporten. Een goede opwarming is essentieel in het voorkomen van een liesbreuk. Dit geldt zowel voor ervaren sporters als voor beginnelingen.