Lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap

Het lichaam van een zwangere vrouw maakt gedurende de volledige 9 maanden allerlei veranderingen door. De meeste hiervan zijn hormonaal. Gelukkig verminderen de lastigste zwangerschapskwaaltjes na de eerste 3 maanden. Het lichaamsgewicht neemt over de hele periode gemiddeld met zo’n 12 kilo toe. Hiermee gaan verschillende - zowel interne als uiterlijke - lichamelijke aanpassingen gepaard. Sommige zijn aangenaam, andere zijn eerder frustrerend.

Maand 1-2-3

Tijdens de eerste maanden moet het lichaam zich aanpassen aan de zwangerschap. Duidelijke lichamelijke veranderingen blijven uit, maar intern vinden er wel enkele aanpassingen plaats. Zo nemen hartslag, stofwisseling en ademhaling toe in snelheid en kan je last krijgen van ochtendmisselijkheid. De borsten worden zwaarder en gevoeliger.

Maand 4-5-6

Tijdens deze maanden neemt je lichaamsgewicht flink toe. De baby weegt op dit moment 1 kilo en heeft in je lichaam een flink ondersteuningssysteem (zoals de placenta en water) opgebouwd van ongeveer 5 kilo. In deze fase zijn de veranderingen dan ook voornamelijk uitwendig.

Maand 7-8-9

Tijdens de laatste fase neemt het lichaamsgewicht verder toe, waardoor de meesten ook slaapproblemen ondervinden. De veranderde vorm van je lichaam beperkt flink je bewegingsvrijheid. Dit gaat eveneens gepaard met zwaardere ademhaling en frequente vermoeidheid.

Andere klachten

Algemene lichamelijke klachten bij de zwangerschap zijn spierverslapping en plasproblemen. De verslapping van de spieren is te wijten aan het feit dat het lichaam alle ruimte geeft aan de baby. Gevolg hiervan is dat de darmen minder goed werken, wat kan leiden tot constipatie. Wanneer de baarmoeder tegen de blaas begint te duwen (rond de derde maand), komen hierbij ook plasproblemen. Deze zijn vooral ’s nachts lastig. Het helpt om op je linkerzijde te liggen, zodat de blaas zo weinig mogelijk druk ontvangt.