Krentenbaard

Krentenbaard, ook wel impetigo of kinderzeer genoemd, is een zeer besmettelijke bacteriële infectie van de oppervlaktelagen van de huid. Er bestaan twee soorten: de krentenbaard die zweertjes veroorzaakt die snel scheuren en een geelbruine korst nalaten en de krentenbaard die grote, pijnloze, met vocht gevulde blaasjes veroorzaakt. Deze ziekte kan bovendien ingedeeld worden in twee categorieën: de primaire waar de bacterie de huid binnendringt door een wonde of snede of de secundaire waar de infectie het resultaat is van een ander onderliggende oorzaak zoals eczeem.

Hoe vaak komt krentenbaard voor?

De krentenbaard die zweertjes veroorzaakt is het meest voorkomende type, namelijk in meer dan 70% van de gevallen.

Het treft vooral kinderen omdat zij in veel omgevingen komen zoals scholen en kinderdagverblijven, waar de infectie snel verspreid kan worden.

Soms treft krentenbaard ook volwassenen, bijvoorbeeld, wanneer mensen in een afgesloten omgeving wonen zoals een kazerne. Het gebeurt echter veel minder omdat volwassenen er inmiddels een bepaalde weerstand tegen hebben ontwikkeld.

Krentenbaard is zeer besmettelijk

Krentenbaard is normaal geen ernstige aandoening. Het is echter zeer belangrijk dat men de juiste voorzorgen neemt om te voorkomen dat de infectie verspreid wordt. Enkele maatregelingen kunnen zijn: de handen zeer goed wassen na het aanraken van een aangetast gebied van de huid en het bedlinnen en handdoeken niet delen met andere personen.

Antibioticazalf wordt gewoonlijk aanbevolen om deze infectie te behandelen en de verspreiding te minimaliseren.

Ook door het krabben en peuteren zitten er bacteriën op de vingers waardoor andere personen gemakkelijk besmet kunnen geraken. Besmetting gebeurt door een rechtstreekse fysieke aanraking. Dit kan zowel gebeuren via speelgoed, kleding of handdoeken. 

Vooruitzicht

48 uren na de behandeling is de infectie bij de meeste personen niet langer besmettelijk. Ook wanneer de zweren genezen zijn is de infectie verdwenen.

Krentenbaard geneest vaak uit zichzelf en complicaties zijn zeldzaam.

Het kan echter gebeuren dat de infectie zich verspreidt naar de lymfeklier waardoor er een ontsteking ontstaat. Ook kan het zich naar een diepere laag in de huid verspreiden waardoor er cellulitis ontstaat.

Artritis en longontsteking kunnen ook in zeldzame gevallen voorkomen.