Kiezen voor sleutel op de deur of architect?

Het sleutel op de deur-principe is een vrij recent principe dat kant en klare woningen aanbiedt aan bouwers. Aan het sleutel-op-de-deurprincipe zijn een aantal voor- en nadelen verbonden. Het is aan de bouwer om deze voor- en nadelen af te wegen en te beslissen of hij voor een sod-firma kiest of een architect zijn plannen laat uittekenen.

Sleutel op de deur

De meeste sleutel op de deur-firma’s werken met typeplannen. Uit deze plannen kies jij als bouwer het plan dat het meeste aansluit bij jouw wensen, eisen en budget. Het is mogelijk aanpassingen door te voeren, bijvoorbeeld als je extra stopcontacten of lichtpunten wil, maar deze aanpassingen gaan gepaard met meerkosten. De typeplannen en de supplementen zijn de grootste nadelen van sleutel op de deur. Verder zijn sleutel op de deur-woningen vaak duurder dan traditioneel gebouwde woningen. Dat komt doordat je ook voor de publiciteit en de commissies, die aan de onderaannemers aangerekend worden, moet betalen. Deze woningen hebben maar een korte bouwtermijn, wat ook een invloed heeft op de kostprijs.

Sleutel op de deur heeft niet alleen nadelen. De korte bouwtermijn heeft dan wel een negatieve invloed op de kostprijs, maar het betekent ook dat je sneller in je woning kan. Bovendien zetten sod-firma’s vaak energiezuinige woningen neer. Een erg groot voordeel van het sleutel op de deur-principe is dat je de volledige prijs van je woning op voorhand weet. Je kiest het plan dat het beste bij jou past, telt daar de eventuele supplementen bij op en kent de volledige prijs van je woning. Tot slot ben je zelf niet verantwoordelijk voor de bouw van je woning. De verantwoordelijkheid ligt volledig bij de sod-firma.

Bouwen met een architect

De traditionele woningbouw met een architect is nog steeds het populairste. Een architect kan een woning uittekenen die volledig aan je wensen voldoet. Bovendien is het mogelijk met verschillende aannemers tegelijk te werken, waardoor de prijs van je woning veel lager ligt dan wanneer je een sleutel op de deur-woning zou laten bouwen. Dit heeft als nadeel dat je erg lang bezig bent met telefoontjes plegen en prijzen vergelijken en als er iets misgaat tijdens de bouw, is het moeilijker om een schuldige aan te wijzen: de verschillende aannemers gaan immers de schuld in elkaars schoenen schuiven.

Wie de voordelen van sleutel op de deur én een architect wil hebben, kan opteren voor architecten-bouwers. Je hebt dan de persoonlijke begeleiding en creatieve inbreng van de architect in combinatie met een op voorhand vastgelegd budget en een korte bouwtermijn.