Jouw zwangerschap: week 31-34

Week 31

Met ongeveer 1,5 kilo en een lengte van ongeveer 45 centimeter lijkt de baby steeds meer klaar voor de geboorte. Door de goede ontwikkeling van het gehoor kan de baby nu duidelijk stemmen en muziek onderscheiden en hierop reageren.

De geboorte komt nu met rasse schreden dichterbij en als toekomstige moeder kan je je best zo goed mogelijk voorbereiden. Je kan de bevalling al grondig bespreken met je gynaecoloog zodat je je hier optimaal op kan voorbereiden.

Week 32

In de baarmoeder is op dit moment maar weinig extra plaats. De baby is zo gegroeid dat hij bijna de volledige ruimte inneemt. De baby kan vanaf deze week al beginnen oefenen om zijn ogen op en dicht te doen en ook de reflex om te ademen wordt rond deze week aangeleerd. 

Het aantal afspraken met je arts zal vanaf deze fase in de zwangerschap toenemen. Dit is natuurlijk alleen maar in het voordeel van moeder en kind. Het is vanaf deze periode ook mogelijk dat je borsten klaar geraken om borstvoeding te geven. Schrik dus niet als er vloeistof uit je borst komt.

Week 33

De baby zal de komende weken heel veel aandikken, maar liefst de helft van zijn geboortegewicht moet hij nu nog aanwinnen. Dat wil zeggen dat de plaats in de baarmoeder steeds enger wordt en de bewegingen van de baby zullen dus afnemen. De baby ligt vanaf nu in een duidelijke foetushouding.

Op dit moment hebben vrouwen vaak een gewichtsstijging van ongeveer 10-11 kilo ten opzichte van het begin van de zwangerschap. Weet dat als je een halve kilo per week bijkomt, meer dan de helft van dit gewicht naar de baby is gegaan. Veel vrouwen vragen zich af of het op dit moment nog veilig is voor de baby om seks te hebben met je partner. Medisch gezien vormt dit geen probleem maar veel vrouwen voelen zich niet meer goed genoeg in hun vel om seks te willen hebben.

Week 34

De ontwikkeling van de baby gaat nu zijn laatste fase in. De meeste organen zijn bijna volledig ontwikkeld. De baby ligt meestal op dit moment met zijn hoofd naar beneden in de positie die nodig is voor de bevalling. Het is echter mogelijk dat de baby nog beweegt voor de bevalling waardoor de positie zal veranderen.

De baarmoeder wordt harder en zal al samentrekken ter voorbereiding van de bevalling. Deze krampen worden door veel vrouwen verward met weeën, maar zijn het niet. Het is mogelijk dat je pijn hebt aan je heup omdat deze is uitgezet ter voorbereiding van de bevalling.

Veel vrouwen twijfelen of ze borstvoeding willen geven aan hun baby. Dit wordt door alle artsen ten sterkste aangeraden. Verschillende studies hebben al sluitend bewijs geleverd dat borstvoeding heel gezond is voor jouw baby.