Jouw zwangerschap: week 21-25

Week 21

De foetus vergaart meer en meer vet zodat hij zich warm kan houden. Daarbij ontwikkelt het spijsverteringsstelsel zich, net als de andere organen. Ook de tanden beginnen stilletjes aan te ontwikkelen.

Mensen die je goed kennen, zullen zeker al kunnen zien dat je zwanger bent. De baarmoeder heeft zich nu al uitgezet tot boven je navel. Ook zal je ongeveer 5-6 kilo zijn bijgekomen sinds het begin van je zwangerschap.

Week 22

De spieren van je baby ontwikkelen zich nu snel en je baby wordt dus vrij snel sterker. Ook de oogleden en wenkbrauwen ontwikkelen zich volop. Je baby heeft zich nu ontwikkeld tot een ware acrobaat. Hij zal daarbij ook reageren op stemmen en geluiden van buiten de baarmoeder. Je mag dus zeker praten of zingen tegen je baby. Na de geboorte zal dit een rustgevende werking hebben op de baby.

De meeste jonge moeders voelen zich erg goed tijdens deze periode van de zwangerschap. De ochtendmisselijkheid moet normaal al een tijdje gedaan zijn en de krampen moeten nu ook stoppen. Het enige wat de hele zwangerschap nog zal blijven duren, zijn de zwellingen in de enkels en benen. Indien de krampen nog niet weg zijn, kan je best veel melk drinken of andere calciumrijke producten eten.

Week 23

De foetus is ongeveer 20 centimeter groot en weegt ongeveer een halve kilo. Het lichaam van de foetus heeft nu alle trekken van een normale baby maar de huid is nog erg fragiel. De baby moet ook nog veel gewicht aankomen voordat het geboren wordt.

Je buik is nu zoveel uitgezet dat de meeste mensen de zwangerschap zullen opmerken. Je zal ongeveer 6 tot 7 kilo zijn bijgekomen. Dit is dus absoluut niet abnormaal! De meeste vrouwen kunnen last hebben van hun onderrug en buik. Warmwaterkruiken of kersenpitkussentjes erop leggen kunnen hiertegen helpen. Let ook op dat je je eigen huid goed verzorgt. Doordat deze erg veel moet uitzetten, kan de huid uitdrogen. Hiervoor gebruik je best zalfjes tegen de uitdroging.

Week 24

Deze week begint het afweersysteem van de baby te werken. Concreet wil dat zeggen dat er witte bloedcellen ontstaan bij de baby. De baby reageert steeds meer en beter op externe factoren. Wanneer je tot hiertoe je baby nog niet hebt horen hikken, zal dit de komende weken waarschijnlijk wel gebeuren.

De moeder zal nu zelf een kleine groeispurt doormaken. Deze maand van de zwangerschap is het normaal dat je ongeveer een halve kilo per week bijkomt. De baby zijn hartslag is nu zo sterk dat wanneer iemand zijn oor op je buik legt, hij deze al kan horen.

Week 25

De huid van de foetus wordt steeds minder transparant en versterkt zo week bij week. Met een gewone stethoscoop kan de hartslag van de baby nu heel duidelijk gehoord worden. 

De moeder krijgt nu meer en meer last van kleine ongemakjes doordat de baarmoeder en de baby blijven groeien. Zo krijgen veel moeders in spe last van aambeien doordat de bloedvaten in het lichaam uitgezet worden. 

Lees meer over: baarmoeder , baby , foetus , hartslag , krampen , zwanger , zwangerschap