Je huis isoleren

Welke ruimtes wil je isoleren?

Voordat je begint te isoleren, kan je best grondig nadenken welke ruimtes het meest gebruikt worden. Zo kan je achterhalen welke ruimtes het warmst moeten zijn, en weet je welke ruimtes geïsoleerd moeten worden. Doordat je deze plaatsen isoleert, zal je minder moeten verwarmen om toch hetzelfde resultaat te hebben.

Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen de garage niet te isoleren. Zo bespaar je kosten in de isolatie, maar is dit niet ten koste van een hogere energiefactuur.

Je denkt best ook na over de bestemming die je zult geven aan de zolder. Zal die gebruikt worden als opslagplaats, dan hoeft enkel de vloer geïsoleerd te worden. Wil je er echter een kamer van maken, dan moet het dak geïsoleerd worden.

Welke muren wil je isoleren?

Door de thermische kwaliteiten van de muren te analyseren en te vergelijken kan je gemakkelijk achterhalen welke muren je moet isoleren. Het verlies van warmte staat immers in verhouding met de oppervlakte en de warmteweerstand van het materiaal waaruit de muur gebouwd is. Door de isolatiewaarde van de muur te berekenen achterhaal je welke muren op welke manier geïsoleerd moeten worden.

Hoe moet je isoleren?

  • Isoleer de koude kant van de muur. Zo bescherm je het huis beter, en voorkom je koudebruggen. Deze isolatie verandert wel de buitenkant van het huis, en dus ook de esthetiek van het huis. Soms heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig om buitenisolatie te mogen plaatsen.
  • Je kan ook de binnenkant van je huis isoleren. Dan heb je wel meer kans op koudebruggen, en dus ook op condensatie in de isolatie. Je kan altijd een dampscherm plaatsen om dit nadeel te voorkomen, maar dit is niet echt efficiënt.
  • Een spouwmuur kan geplaatst worden. Een spouwmuur is een met isolatiemateriaal opgevulde spouw.
  • Enkelglas kan je best vervangen door dubbelglas. Zo geraakt minder warmte verloren via de ramen.

Welk isolatiemateriaal kan je gebruiken?

Voor daken en vloeren gebruik je best een soepele isolatie, zoals minerale wol. Een stijvere isolatie wordt vaak gebruikt bij verticale wanden. Vloeren of bestaande structuren worden doorgaans geïsoleerd met materialen in bulk. Tegenwoordig bestaat er ook vochtbestendig isolatiemateriaal. Deze worden gebruikt als het risico op koudebruggen groot is.