Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Steeds meer en meer mensen overwegen de installatie van zonnepanelen. De prijs geldt meestal als belangrijkste criterium, maar veel mensen vergeten de geschiktheid van hun dak te controleren. Er bestaan namelijk verschillende daksoorten. De twee hoofdgroepen die onderscheiden worden zijn platte en hellende daken.

Platte daken

Voor een optimaal rendement moeten zonnepanelen geplaatst worden in een hoek van minimaal 30 graden. Platte daken zijn dus zeer geschikt. Ze hebben bovendien als voordeel dat de richting van de zonnepanelen op de meest efficiƫnte manier gekozen kan worden. Er is wel een hogere windgevoeligheid op platte daken. De panelen moeten met andere woorden zeer stabiel gemonteerd worden. Hiervoor wordt meestal gebruik gemaakt van ballast. De zonnepanelen zijn op platte daken nauwelijks zichtbaar. Vele mensen zien dit als een bijkomend voordeel.

Hellende daken

Hellende daken zijn eveneens geschikt voor de installatie van zonnepanelen. In tegenstelling tot platte daken is de helling hier zo goed als op voorhand bepaald, maar als die geschikt is en gepaard gaat met een goede oriƫntatie, kan het rendement gemaximaliseerd worden. De installatiekosten zijn ook goedkoper dan bij platte daken. Hier zijn de zonnepanelen echter wel goed zichtbaar. Sommigen zien dit als een esthetisch storend beeld.

Niet geschikte daken

Daken met onvoldoende draagvermogen zijn niet geschikt voor de installatie van zonnepanelen. Ook wanneer daken te weinig zonlicht ontvangen, kunnen zonnepanelen afgeraden worden. Het rendement moet immers voldoende zijn om de dure installatieprijs de moeite te lonen.