Huilbuien na de bevalling

Veel vrouwen zijn bij het thuiskomen met de nieuwe spruit nogal onder de indruk door de nieuwe gezinssituatie. Het is dan ook heel erg normaal dat je in een spontane huilbui uitbarst. De oorzaken hiervan kunnen ver uiteen liggen. Sommige moeders zijn telkens weer ontroerd als ze hun baby in een lieflijk outfitje zien, anderen geraken overstuur door de hoeveelheid verantwoordelijkheid.

De oorzaak

De oorzaak van deze emotionele uitbarstingen ligt in de veranderde hormonenbalans bij vrouwen. Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen heel erg veel oestrogeen in hun lichaam. Dit is nodig om het lichaam doorheen de zwangerschap te loodsen. Na de bevalling dalen de hormonen in het lichaam en proberen deze zich te normaliseren. Dit proces gaat gepaard met een hele hoop ups en downs. 

De oplossing

De oplossing voor dit probleem komt eigenlijk vanzelf. Na ongeveer 2 weken zal de hormonenbalans genormaliseerd zijn. Vanaf dan zullen de onverklaarbare huilbuien nagenoeg opgelost zijn. 

Natuurlijk zit je nog steeds met die lastige 2 weken die je moet overbruggen. Er zijn enkele tips om deze periode goed door te komen:

  • Laat je genoeg bijstaan door familie en vrienden om je te helpen in het huishouden. Het is belangrijk dat een jonge moeder niet meteen alle gezinstaken op zich neemt. Zo kan je je volledig concentreren op je nieuwe spruit.
  • Soms is het gewoon nodig om wat tijd voor jezelf te nemen. Laat de vader zich een paar uur over jullie kind ontfermen en neem wat tijd voor jezelf. Deze tijd kan je natuurlijk altijd spenderen om slaap terug te winnen of om eens een uitgebreid bad te nemen. 
  • Je kan ook je hormonenbalans helpen om terug in evenwicht te komen. Een gezonde wandeling in de buitenlucht zorgt voor gezonde beweging en een beetje afleiding. Dit helpt om je zo snel mogelijk weer terug op je positieve te krijgen.
  • Natuurlijk dien je ook je relatie met je partner niet te verwaarlozen. Maak eens tijd voor een romantisch avondje uit met enkel jullie twee. Aangezien je vlak na de bevalling vaak je kind niet alleen laat, kan je ook gewoon thuis blijven en iemand anders laten koken voor jullie. Zo heb je de ontspanning en kan je in de buurt van je kind blijven.