Houtskeletbouw: isolatie

Een ver doorgedreven isolatie van nieuwbouwwoningen is een must. Er dient- terecht- steeds meer belang aan gehecht worden en de eisen verstrengen almaar. Dit is niet enkel goed vanuit ecologisch standpunt: ook met het oog op een kleinere energierekening bent u beter af met een goed geïsoleerde woning. Houtskeletbouw leent zich hier uitstekend voor.

Uitstekende materiaaleigenschappen

Om te beginnen bezit hout uitstekende thermische eigenschappen, waardoor deze bouwmethode relatief energiezuinig is. Hout slaat immers warmte op, wat in de winter een groot voordeel is. 

Het damp-opensysteem

De holle ruimten in het raamwerk worden opgevuld met isolatiemateriaal, wat toestaat hoge isolatiediktes te halen. Dit volstaat echter niet. Er moet lucht- en winddicht gebouwd worden volgens het damp-opensysteem. Je kan van winddicht spreken wanneer er geen lucht van buiten naar binnen kan. Er moet sprake zijn van stilstaande lucht. Daarnaast gebeurt de luchtdichting aan de binnenzijde. Er mag wel een zekere hoeveelheid waterdamp doorstromen, om condensatieproblemen te vermijden. Hiervoor worden dampremmers gebruikt, die geen lucht, maar wel een kleine hoeveelheid waterdamp doorlaten. 

Koudebrugvrij bouwen

Bovendien is het belangrijk dat koudebruggen vermeden worden. Een koudebrug is een zwakke schakel in de warmte-isloatie, zoals dorpels of balkons. Daardoor ontstaan koude plekken aan de binnenzijde van de muur. Op de koude plaatsen kan de luchtvochtigheid condenseren, met eventuele schimmelvorming tot gevolg. Bij houtskeletbouw is het gemakkelijker om koudebrugvrij te bouwen dan bij een traditionele constructie van staal en beton, gezien de geringere thermische geleiding van hout. 

Een goede ventilatie

Zoals al vermeld, slaat hout snel warmte op. Wat in de winter dus een voordeel is, kan op een hete zomerdag al snel in een nadeel omslaan. Een goed ventilatiesysteem is dus stellig aan te raden. Daarbij zorgt een goed ventilatiesysteem er ook voor dat condensatie geen kans krijgt.

De blowerdoortest

Om zeker te zijn dat je woning voldoende geïsoleerd is, wordt de houtskeletconstructie op haar luchtdichtheid getest. Dit gebeurt aan de hand van de blowerdoortest, waarbij lekkages worden aangeduid door een daling van de luchtdruk. Op die manier worden eventuele fouten op tijd zichtbaar en kunnen ze dus nog worden opgelost.