Houten terras aanleggen

Veel mensen kiezen voor een houten terras omwille van de sfeer die het materiaal met zich meebrengt. Zo zal het terras een warme en gezellige sfeer uitstralen, waardoor het aangenaam wordt om op het terras te zitten.

De verschillende stappen in het plaatsen van een houten terras worden hieronder besproken.

Kies waar het terras zal komen

Een terras kan je best plaatsen op een plek met veel zon. Richt het terras dan ook naar het zuiden: dit is de plaats waar je het meeste zonlicht zult opvangen. Als het niet mogelijk is om op de zuidkant van het huis een terras te plaatsen, plaats het dan in een andere richting. Zorg ervoor dat je nooit de oostgevel van het huis gebruikt om een terras te plaatsen. Op die plaats zal je immers het meeste schaduw hebben.

Effen het grondvlak

Een terras moet recht zijn, en moet zo weinig mogelijk fouten bevatten. Daarom moet je ervoor zorgen dat het oppervlakte waarop het terras geplaatst zal worden volledig proper is. Verwijder alle oneffenheden en onkruid, zodat het terras perfect recht geplaatst kan worden.

Bij het plaatsen van een terras moet je ervoor zorgen dat deze iets afhelt. Zo kan het water afstromen naar een plaats die je zelf gekozen hebt, en kom je niet met waterlast te zitten. Zorg er dus voor dat er op het gehele oppervlakte 1 cm helling is.

Fundering, geotextiel en onderbalken plaatsen

Voordat de planken geplaatst worden moet eerst een laag fundering gelegd worden. Hierop moet je, zodra het materiaal droog is, geotextiel plaatsen die onkruidvorming tegengaat. Zodra dit gebeurd is, kan je de onderbalken monteren.

De planken plaatsen

Zodra al deze stappen ondernomen zijn, kan je bovenop het geheel de houten planken plaatsen. Kies een leuk patroon en monteer de planken.

Lees meer over: houten terras , terras