Hoe verwarm je de fles van je baby?

Je moet het flesje van je baby op de juiste manier verwarmen, want de melk moet een geschikte temperatuur bereiken en bacteriën mogen geen kans krijgen om zich te ontwikkelen in het flesje. 

Welke soorten melk mag je opwarmen in de fles?

Je kan zowel afgekolfde moedermelk als flesvoeding opwarmen, maar flesvoeding op basis van poeder moet wel vers bereid zijn. Het is niet veilig om een flesje klaar te maken met voeding in poedervorm en pas later op te warmen, ook niet als je de fles intussen in de koelkast bewaart. Ook in gekoelde flesjes kunnen namelijk bacteriën tot ontwikkeling komen.

Hoe warm je het flesje op?

Je kan de fles opwarmen op twee manieren:

  1. Plaats de fles in een kom met heet water en laat hem op temperatuur komen. Sluit de fles goed af met de dop over de speen en laat hem niet langer dan 15 minuten in het water staan om de vorming van bacteriën te vermijden. Schud de fles na het verwarmen zodat de temperatuur overal gelijk is.
  2. Gebruik een elektrische flesverwarmer. Dit toestel verwarmt de melk tot een geschikte temperatuur binnen vier à zes minuten.

Je kan het flesje beter niet opwarmen in de magnetron omdat de melk op deze manier vaak niet gelijkmatig warm wordt. Zo ontstaat het gevaar dat je baby zich verbrandt aan een onverwachte slok hete melk.

Na het opwarmen van de melk en het schudden van het flesje kan je de temperatuur testen door enkele druppels melk te laten vallen op de binnenkant van je pols, waar je huid dun en gevoelig is. De druppels moeten warm aanvoelen, maar niet heet.