Hoe kies je een geschikte isolatie?

De keuze voor een goede isolatie van je woning is afhankelijk van de aard van de dragende structuur van het huis en de beschikbare materialen. Je architect beschikt over de nodige kennis om je te helpen bij deze beslissing.

Houd rekening met de dragende structuur

Als de dragende structuur van je woning in blokken is uitgevoerd, plaatst men de isolatie aan de buitenkant van de muren. Let op voor koudebruggen en vermijd spleten bij de aansluiting van de muren met de isolatie en tussen twee isolerende platen.

In een huis met houtskeletbouw past men de isolatie in tussen de houten balken. Zorg ervoor dat de isolatielaag de volledige oppervlakte van de houten structuur omvat voor een optimaal effect.

Kies het juiste materiaal

Isolatiemateriaal is verkrijgbaar in verschillende soorten. Informeer steeds naar de toepassingmogelijkheden en de isolatiewaarde van het materiaal dat je op het oog hebt.

  • Mineraalwol is het meest gangbare type isolatiemateriaal en wordt vooral toegepast om kleine holtes en spleten op te vullen voor een volledige afsluiting.
  • Cellenglas heeft een hogere isolatiewaarde dan mineraalwol en is zeer geschikt voor de isolatie van daken.
  • Nog betere resultaten verkrijg je met synthetische panelen, die ideaal zijn voor de isolatie van oppervlakken zonder oneffenheden.
  • Dunne weerkaatsende producten (ook DWP genoemd) zijn een omstreden innovatie. Dit materiaal wordt geleverd in de vorm van een dunne kunststofplaat met een bekleding in aluminium en zou even goed isoleren als de gekende technieken. Wees toch kritisch: binnen de bouwsector zijn de meningen over DWP sterk verdeeld.
  • Natuurlijke isolatiematerialen winnen sterk aan populariteit. Het materiaal is beschikbaar in uiteenlopende stoffen in verschillende categorie├źn van hardheid. Natuurlijke isolatie is een nieuwe speler op de markt, waardoor men nog geen duidelijk zicht heeft op de duurzaamheid van het materiaal.