Het moment van de eisprong berekenen

Indien je zwanger wil worden, kan het handig zijn op voorhand te weten wanneer je vruchtbaar bent. Dit is het geval tijdens een relatief korte periode rond de eisprong (of ovulatie). Heb je een normale cyclus van 28 dagen, dan valt de vruchtbare periode ongeveer in het midden, rond dag 14. De dag dat je ongesteld wordt, is de eerste dag van de cyclus. Bij onregelmatige cycli kan het moeilijker zijn om het exacte moment van de eisprong te bepalen. 

De eisprong berekenen

Verschillende methodes kunnen worden gebruikt om het exacte moment van de eisprong na te gaan. De betrouwbaarheid ervan verschilt van persoon tot persoon. Vrouwen met een onregelmatige cyclus kunnen het nauwkeurig tijdstip van de eisprong moeilijker bepalen. Is je cyclus echter regelmatig, dan kan je via een eenvoudige berekening de datum bepalen: Datum Eisprong = Datum Start Cyclus + Gemiddelde Lengte Cyclus - 14 Dagen. 

Daarnaast kan je ook gebruik maken van de temperatuurmethode, die voorspellingen maakt op basis van de lichaamstemperatuur.Het geslachtshormoon progesteron, dat na de eisprong gevormd wordt, verhoogt namelijk in de tweede fase van de cyclus de lichaamstemperatuur met ongeveer 0,4 tot 0,6 graden Celsius. Deze fase duurt ongeveer 14 dagen. De temperatuurstijging is een zeker teken dat de ovulatie heeft plaatsgevonden, want alleen dan kan het hormoon geproduceerd worden. Een à twee dagen voor de ovulatie kan de temperatuur een beetje lager liggen.

Een andere methode om de eisprong te berekenen is de ovulatietest, die werkt via detectie van luteïniserend hormoon (LH) in de urine. Een toename van dit hormoon wijst op een eisprong.