Hersentumor

Een hersentumor is een gezwel in de hersenen dat ontstaat door een abnormale en ongecontroleerde celdeling in het hersenweefsel. Men onderscheidt verschillende types van hersentumoren, afhankelijk van het soort weefsel waarin de celtoename zich voordoet. Sommige hersentumoren zijn kwaadaardige kankergezwellen, andere zijn goedaardig en relatief ongevaarlijk. Artsen gebruiken een schaal met vier gradaties om de ernst van een hersentumor aan te duiden.

Wat is een herstentumor?

Als je een hersentumor hebt, betekent dit dat er een ongecontroleerde celdeling plaatsvindt op een bepaalde plek in je hersenen. Celdeling is het proces waarbij uit één cel twee identieke cellen ontstaan en is een noodzakelijk deel van de menselijke celcyclus. Bij kankerpatiënten is het proces van celdeling als het ware in een stroomversnelling terecht gekomen op een bepaalde plaats. Zo ontstaat er op deze plek een gezwel.

Types

De meeste hersentumoren zijn gliomen, die zo heten omdat ze ontstaan in het gliaweefsel. Het gliaweefsel is een vorm van bindweefsel in de hersenen. In de eigenlijke hersencellen kunnen ook gezwellen ontstaan, maar deze types van tumoren komen relatief weinig voor.

Gradaties

Men onderscheidt vier gradaties van hersentumoren, in stijgende lijn van gevaar voor de patiënt. De tumoren in de vierde graad groeien het snelst en zijn het sterkst geneigd om uit te zaaien naar andere plaatsen in het lichaam. De hersentumoren uit de eerste en tweede graad noemt men laaggradig en die uit de derde en vierde graad hooggradig.

Laaggradige tumoren zijn in principe goedaardig, wat betekent dat ze geen kankergezwellen zijn en dus niet geneigd zijn om uit te zaaien. In principe zijn deze tumoren relatief ongevaarlijk. Toch moet je een goedaardig gezwel altijd nauwgelet in de gaten houden. Een dergelijk gezwel kan namelijk muteren in een kwaadaardig kankergezwel.

Hooggradige tumoren zijn kankergezwellen die snel groeien en zich in veel gevallen verspreiden naar andere plaatsen in je lichaam. Deze tumoren zijn erg gevaarlijk en moet je zo snel mogelijk laten behandelen. Een hooggradige hersentumor kan een primaire tumor zijn, die ontstaan is in de hersenen, maar is meestal een secundaire tumor. Dit is een tumor die tot stand gekomen is op een andere plaats in je lichaam en zich heeft uitgebreid naar je hersenen.

Eerste graad

Tumoren uit de eerste graad groeien heel langzaam en verschillen in gedrag amper van normaal hersenweefsel. Dergelijke tumoren blijven vaak onopgemerkt omdat ze zich niet duidelijk onderscheiden van het omliggende weefsel.

Tweede graad

De tumoren in deze categorie groeien wel duidelijk sneller dan het omliggende weefsel, maar vertonen geen tekenen van kwaadaardigheid.

Derde graad

Een tumor bereikt de derde graad zodra er aanwijzingen zijn dat het gaat om een kwaadaardig kankergezwel. Een kwaadaardige tumor kan onder andere gepaard gaan met een groei van bloedvaten en wijzigingen in de celkernen.

Vierde graad

Tumoren uit de vierde graad vertonen een agressieve en ongeremde groei en kunnen schade toebrengen aan het omliggende weefsel. Deze tumoren zaaien vaak uit naar andere plaatsen in de hersenen en naar de ruggengraat en zijn bijzonder moeilijk te behandelen.