Groenestroomcertificaten

Hoe werkt het systeem van groenestroomcertificaten?

Een cruciaal element van zonnepanelen of windmolens is de ‘groenestroommeter’. Hiermee wordt de elektriciteit die de zonnepanelen opwekken, gemeten.

Per 1.000 kWh heb je recht op een groenestroomcertificaat, dat bij je elektriciteitsleverancier tegen een overeengekomen bedrag, of bij je distributiebeheerder tegen een wettelijk vastgelegd bedrag kan ingeruild worden. 

De waarde van groenestroomcertificaten

In tegenstelling tot de fiscale voordelen die elk jaar aan de index aangepast worden, daalt de waarde van de groenestroomcertificaten. Wie begin 2011 zonnepanelen heeft laten plaatsen, heeft de volgende twintig jaar recht op € 330 per certificaat. Vanaf 01/07/2011 daalt dit bedrag naar € 300. Vanaf 2013 zal je nog slechts gedurende vijftien jaar recht hebben op € 190 per certificaat.

Vanaf 2010 geldt bovendien de regel dat je dak voldoende en volgens overheidseisen geïsoleerd moet zijn om recht te hebben op groenestroomcertificaten. 

Groenestroomcertificaten aanvragen

Het aanvragen van groenestroomcertificaten doe je bij de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt). Het doorgeven van de meterstanden doe via een online databank op de website van de VREG, die uiteraard gecontroleerd worden. Je kan je gegevens beheren via een gebruikersnaam en paswoord. Wie geen internet heeft, kan natuurlijk ook steeds schriftelijk de meterstanden doorgeven. 

De aanvraag van groenestroomcertificaten wordt vandaag meestal door de installateur zelf geregeld. Kijk dus even na of je iets hebt ondertekend, of ga te rade bij de installateur.