Groendaken

Groendaken zijn daken waarvan de dakbedekking hoofdzakelijk bestaat uit levende planten. Groendaken zijn in de jaren 1960 in Duitsland herontdekt als mogelijke potentiële optie om de natuur in de stad te introduceren. Sindsdien is het concept bekend bij de meeste mensen.

Het fenomeen is nog relatief nieuw in België en Nederland maar wordt ook hier steeds meer toegepast. We kunnen twee soorten onderscheiden: de extensieve groendaken (kruiden- of vegetatiedaken) en de intensieve groendaken (daktuinen).

Opbouw van een groendak

Groendaken hebben meestal dezelfde opbouw. Allereerst is er de vegetatielaag. Deze is anders samengesteld bij een intensief groendak dan bij een extensief. De laag kan bestaan uit verscheidene grassen, mossen, kruiden, bomen, ... alsook een combinatie hiervan. 

Vervolgens is er de erosiebeschermingslaag. Deze laag zorgt ervoor dat de onderliggende laag een bescherming heeft ten opzichte van mogelijke erosie. Verder is er ook nog een substraatlaag. Dit mengsel van aarde, zand, klei, … zorgt voor watervoorziening en voedingsstoffen die levensbelangrijk zijn voor de vegetatie. Bovendien brengt het zuurstof aan en verankert het de wortels. 

Ten slotte is er ook nog een filterlaag (of filterdoek). Deze laag zorgt ervoor dat deeltjes van de substraatlaag niet afgevoerd worden naar de onderliggende laag en ze eventueel zelfs verstoppen.

Voordelen van een groendak

Elk plat dak kan een groendak zijn. Het biedt vele voordelen, zowel voor jou als voor je omgeving. Enkele belangrijke voordelen worden hieronder opgesomd:

  • Esthetiek is een eerste en tevens zeer belangrijk voordeel. Een dak met begroeiing biedt een mooi zicht. Voor jou in de eerste plaats, maar ook voor je directe omgeving.
  • Een groendak dempt eveneens omgevingsgeluiden. De akoestische isolatie van een dak is doorslaggevend voor de globale akoestische prestatie van een gebouw. De massa van het plantendek vertegenwoordigt een zekere massa die de draagconstructie en de akoestische eigenschappen aanzienlijk verhogen.
  • Een groendak zorgt voor een extra isolatie. Onder een groendak blijft het in de zomer koel en in de winter lekker warm. Airco wordt hierdoor onnodig.
  • Een volgend voordeel is de verlenging van de levensduur van de dakdichting. Het dak blijft langer intact. Dit omdat het minder onderhevig is aan verschillende weersomstandigheden. 
  • Groendaken zorgen ten slotte voor lucht- en waterzuivering. Fijn stof wordt uit de lucht gehaald en vervolgens verteerd. 

Wees ook bewust van enkele nadelen verbonden aan groendaken:

  • Lekken zijn moeilijker op te sporen.
  • De aankoopkosten van een groendak liggen hoger.
  • Het moeilijker wordt het regenwater op te vangen en te gebruiken. 
  • Er is een klein risico op beschadiging van de dakbedekking door de plantenwortels.
  • Hoe zwaarder de substraatlaag, hoe zwaarder de draagconstructie moet zijn.